Filip mulțumește, Candu neagă
Social 25 octombrie 2018, 14:13 | 9211

Premierul Pavel Filip recunoaște că Turcia a transmis Republicii Moldova două mașini speciale pentru dispersarea mulțimii în timpul protestelor stradale. Filip i-a mulțumit chiar liderului de la Ankara pentru un asemenea gest. Pe de altă parte, șeful Legislativului spune că nu cunoaște nimic despre achiziție. Nu confirmă nici Ministerul de Interne, deși blindatele au fost văzute pe teritoriul unei baze militare din Chișinău.

În schimb, șeful Guvernului știe. Pavel Filip afirmă că i-a mulțumit chiar președintelui turc Recep Erdogan pentru blindatele cu pricina.

Poate s-a avut în vedere altceva, trebuie să verific, a subliniat anterior președintele Parlamentului Andrian Candu. Potrivit acestuia, autoritățile de la Chișinău nu au solicitat nimic în acest sens din partea Turciei.

Președintele Turciei a declarat pe 18 octombrie curent, într-o conferință, la Comrat, alături de omologul său Igor Dodon și bașkanul Irina Vlah, că în Republica Moldova au fost aduse două mașini speciale pentru combaterea demonstrațiilor în masă. Vehiculele blindate cu acronimul TOMA au fost construite special în Turcia pentru a dispersa protestele și alte manifestații de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna „Instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”. Cu o greutate de 40 de tone, ele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 mii de litri. De asemenea, dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene. Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

Opinia ta contează. Comentează!