În 2020 reacția guvernului la COVID-19 a provocat îngrijorare cu privire la respectarea drepturilor omului
Social 7 aprilie 2021, 15:50 | 619

În anul trecut, În Republica Moldova nu s–a înregistrat niciun progres în abordarea problemelor legate de tortura sistematică și alte forme de rele tratamente. Potrivit Amnesty International Moldova, procesele echitabile au rămas nesoluționate. O problemă rămâne reacția Guvernului la pandemia de COVID-19, afirmă experții într-un raport anual privind drepturile omului.

CONSTANȚA BOTNAR, coordonatoare de program Amnesty International Moldova: "Dreptul la sănătate a fost afectat în mod special, în 2020, din cauza pandemie de COVID-19. Măsurile adoptate pentru a face față virusului au dus la reducerea furnizării altor servicii medicale și la suspendarea temporară a serviciilor non-urgente. Au fost raportate cazuri în care pacienții nu au fost acceptați în spitale decât în situații cu adevărat grave, medicii fiind impuși să refuze internarea pacienților noi."

În raport se arată că a provocat îngrijorare modul de respectare a drepturilor omului, inclusiv în ceea ce privește dreptul la sănătate și libertatea de exprimare, dreptul la libertatea de întrunire pașnică și la libertatea de circulație. Potrivit experților de la Amnesty International Moldova, în 2020 nu s–a înregistrat niciun progres în abordarea problemelor legate de tortura sistematică și alte forme de rele tratamente.

MIHAI DURNESCU, președintele Amnesty International Moldova: "Făptașii ce aplică tortura și relele tratamente sunt lipsiți de pedeapsă în continuare. Totodată cei care au supraviețuit torturii, cât și familia acestor victime nu au fost despăgubiți eficient. Penitenciarele sunt supraaglomerate, serviciile medicale sunt necorespunzătoare, lipsesc echipamente eficiente și servicii necesare pentru stabilirea diagnosticului atunci când nu deținut este bolnav."

Ca răspuns la pandemia COVID-19, regimul separatist de la Tiraspol a introdus restricţii de călătorie în teritoriul controlat de către autoritățile de la Chișinău.

MIHAI DURNESCU, președintele Amnesty International Moldova: "În timp ce au fost făcute numeroase excepții, această măsură a vizat în mod special lucrătorii medicali rezidenți din Transnistria și care lucrau peste Nistru care în consecință au fost forțați să aleagă de ce parte a liniei de conflict să trăiască și să muncească. Acest lucru combinat cu lipsa generală de personal medical a redus furnizarea serviciilor medicale pentru populația locală."

Raportul arată că mass-media a rămas, în general, pluralistă, dar foarte dependentă de finanțarea privată. Litigiile de calomnie în cadrul procedurilor civile au rămas un instrument de presiune asupra presei independente, inclusiv din cauza cheltuielilor de judecată.

VEACESLAV TOFAN, director executiv Amnesty International Moldova: "Șase din zece jurnaliști ne-au comunicat că li se împiedică accesul liber la informație de interes public și asta de mână cu mărirea termenului de oferire a informației de la 15 la 45 de zile ce face lucrul jurnaliștilor și, mai ales, a jurnaliștilor de investigație, aproape imposibil."

În concluzie, experții Amnesty International Moldova afirmă că problemele ce țin de procesele echitabile persistă, iar drepturile omului în Republica Moldova rămân a fi încă o mare provocare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie