Ședință cu scântei la Comisia Juridică
Politic 7 martie 2018, 20:30 | 5264

Comisia juridică a Parlamentului va expedia Comisiei Electorale Centrale un aviz prin care spune că oamenii de rând nu au dreptul să inițieze referendumuri legislative. Asta în contextul în care CEC a trimis un demers privind interpretarea unor norme din Codul Electoral, luând în considerare grupul de inițiativă anti-mixt care își propune să anuleze modificarea sistemului electoral. Ședința a decurs cu scântei și replici dure între Ștefan Gligor și Sergiu Sârbu. Cel care a făcut public proiectul de răspuns a fost deputatul PD Sergiu Sârbu. El a provocat nemulțumirea opoziției.

La ședință au asistat și câțiva membri ai grupului de inițiativă pentru organizarea unui referendum anti-mixt, care așteaptă un răspuns de la Comisia Electorală Centrală privind înregistrarea lor. Acestora nu li s-a permis însă să își exprime opiniile, fiind luați la rost de către conducerea structurii parlamentare.

Totodată, vicepreședintele Comisiei juridice Tudor Deliu a atenționat că un asemenea aviz este periculos. După plecarea lui Tudor Deliu, spiritele s-au încins, iar între președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, și deputatul Partidului Democrat a avut loc un schimb de replici dure. După o pauză de câteva minute, deputații de la guvernare au votat pentru aviz. Socialiștii s-au abținut. În timpul replicilor aprinse, deputatul PD Anatolie Zagorodnâi a decis să îi ofere flori șefei Comisiei juridice, Raisa Apolschii, cu ocazia zilei de 8 martie. Menționăm că luni Comisia Electorală Centrală va oferi un răspuns grupului de inițiativă și va spune dacă îl înregistrează sau nu. Este a doua tentativă a grupului de inițiativă anti-mixt. Prima cerere de înregistrare a fost respinsă de CEC în luna ianuarie a acestui an. Drept consecință, pe 11 februarie, a fost constituit un nou grup pentru inițierea referendumului legislativ, privind adoptarea Legii cu privire la sistemul electoral al Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!