Image-Description
Europarlamentar: Nu cred în declarațiile lui Plahotniuc; Dacă nu câștiga Andrei Năstase, alegerile nu ar fi fost anulate
Politic 27 iunie 2018, 15:00 | 5067

Faptul că niște alegeri libere și corecte au fost invalidate din cauza unei postări pe Facebook este total neserios, consideră europarlamentarul Monica Macovei. Fostul ministru al Justiției în România a avut un mesaj pentru magistrații moldoveni care au invalidat mandatul lui Andrei Năstase.

„Să se uite în oglindă, să se uite în conștiința lor și să vadă dacă se țin bine cu ei – ei în singurătatea lor –, dacă sunt mulțumiți de ce au făcut Chișinăului și întregii țări. (...) Chiar credem că o postare cu 250 mii de like-uri – dacă-i așa – a influențat alegerile? Adică poate mai învățăm”, a menționat Monica Macovei la Europa Liberă.

O justiție, când se arată a fi total independentă de politic și de corupție, atunci nu te atingi de deciziile ei, le respecți și nu le critici, dar nu e cazul Republicii Moldova, a spus europarlamentarul, cu referire la declarațiile șefului PD, Vladimir Plahotniuc, pe marginea deciziei de anulare a alegerilor.

„Eu nu cred în declarațiile dlui Plahotniuc. La câte știm noi, o justiție independentă care nici pe tine nu te cercetează, deși sunt atâtea plângeri și atâtea suspiciuni, și atâtea articole s-au scris. Și jurnaliști de investigație, și avem și „laundromatul” rusesc, care include și Republica Moldova ș.a.m.d., e neatins ca și mulți alții din partidul lui și din coaliție. Atunci te întrebi, dacă crezi în ceva ce spune omul acesta. Și vă mai aduc aminte de ceva – tot el e cel care a inițiat, a sprijinit și nu s-a lăsat până când nu s-a votat schimbarea Codului electoral, așa că la alegerile parlamentare va fi vot uninominal, ceea ce înseamnă că vor fi favorizați toți oligarhii, toți baronii locali. Asta înseamnă că tot partidul lui va fi favorizat. El e unul dintre oligarhi, cum și spune presa de atâția ani de zile”, a mai spus Monica Macovei.

„Deci, faptul că niște alegeri libere și corecte au fost invalidate din acest motiv cu o postare pe Facebook este total neserios. Și că spune Uniunea Europeană, la fel spun toate țările și avem și declarații ale parlamentarului Petras Auštrevičius, care spune foarte clar, de exemplu, se referă și la faptul că dl Năstase, cel care a câștigat alegerile care au fost anulate în instanță, a luptat împotriva corupției, împotriva partidelor aflate la guvernare și atunci, de ce tocmai dl Năstase, adică, dacă câștiga altcineva, poate că nu se întâmpla asta”, a adăugat deputatul european.

Europarlamentarul a accentuat că invalidarea alegerilor decisă de instanțele moldovenești este fără precedent în lume.

„Un om a câștigat niște alegeri apreciate libere și corecte serios și acum tu îi validezi alegerile pentru o postare pe Facebook, la care ar fi luat – nu știu – 250 de mii de like-uri? Și asta a influențat alegerile? Eu nu am mai auzit așa ceva nicăieri în lume. Deci, sunt judecători, cum sunt încă și în România, și în alte țări și din Uniunea Europeană și din statele post-comuniste, cel puțin, care sunt mână în mână cu politicul, că au prietenii, că au interese, că au un trecut comun, din diverse motive. Poate că în Moldova mai multe, că eu n-am văzut Moldova reformată, eu nu am văzut cazuri, totul se face pe cazuri. Adică, câți condamnați aveți de la înalt nivel politic pe fraudă, corupție, spălare de bani ș.a.m.d.? Câți aveți de la nivelul primarilor, câți aveți de la nivelul Parlamentului? Asta-i întrebarea, de atâția ani de zile. Și câți bani ați confiscat din ce s-a furat? Deci, de asta spun că nu funcționează. Repet: pot exista excepții, încă nu sunt vizibile. Eu vreau să-i încurajez pe cei care sunt buni și onești, și independenți, și cărora le e frică să fie. Să fie, că se poate, dar trebuie să înceapă, trebuie să stea împotriva sistemului politic și colegilor, dacă nu sunt dependenți. Deci, cineva trebuie să înceapă, ceea ce în Moldova încă nu s-a întâmplat”, a mai spus Monica Macovei.

Opinia ta contează. Comentează!