Fermierii anunță un protest non-stop
Social 26 mai 2023, 19:57 | 554

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că va organiza, în perioada 7-30 iunie, un protest nonstop în Piața Marii Adunări Naționale. Reprezentanții Asociației au depus în acest sens o declarație prealabilă la Primăria Chișinău. Potrivit documentului, la întruniri vor participa o mie de persoane cu 300 de unități de tehnică agricolă. Motivul protestului invocat de agricultori este ”atitudinea neglijentă a autorităților față de sectorul agroindustrial”.

Anunțul celor de la „Forța Fermierilor” vine la o zi după ce reprezentanții asociației și-au exprimat indignarea față de faptul că ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, nu a venit să discute cu ei despre programul de rambursare a TVA-ului la producția agricolă. Asta după ce Guvernul a avizat negativ o inițiativă a deputatului PAS, Alexandr Trubca, care urma să creeze condiții pentru ca mai mulți fermieri să beneficieze de acești bani. De asemenea, membrii asociației cer restricționarea importurilor unor produselor agricole din Ucraina.

ALEXANDRU SLUSARI, șeful Asociației Forța Fermierilor: "Fermierii mici și mijlocii se află în pragul falimentului din cauza prăbușirii prețurilor, scumpirii exorbitante la resurse, secetei și decapitalizării sectorului. În toată această perioadă, statul practic nu a venit cu vreun ajutor, spre deosebire de țările Europei de Est, cum ar fi România, Polonia, Bulgaria, Slovacia. Noi am prezentat soluțiile noastre pentru Guvern. Nu am văzut nicio reacție în toată această perioadă. Nu am văzut niciun semnal pentru fermieri."

În prezent, mai mulți agricultori sunt în pierdere și nu au suficiente surse financiare pentru recoltare, a declarat directorul executiv al asociației, Alexandru Slusari.

ALEXANDRU SLUSARI, șeful Asociației Forța Fermierilor: "Noi mai avem speranța că guvernarea va atrage atenție la revindecările agricultorilor și în cadrul Summitului va fi discutată problema sectorului agrar și necesitatea alocării fondurilor europene pentru salvarea ramurii. Noi am venit cu soluții. Bine, nu vă place soluția cu închiderea importurilor, deși unele țări au mers pe această cale, propuneți o altă alternativă. Ce soluții propuneți voi pentru agricultorii mici și mijlocii, care din vara lui 2022 se află într-o stare deplorabilă?"

La ultimele întâlniri ale fermierilor cu premierul Dorin Recen și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, autoritățile au declarat că nu vor suspenda importurile de cereale din Ucraina, dar vor monitoriza, la fiecare două zile, volumul de produse ce intră pe teritoriul Republicii Moldova, astfel încât să poată interveni și să nu fie afectate întreprinderile locale. Mai mult, Vladimir Bolea susține că importul cerealelor din Ucraina e în Republica Moldova este nesemnificativ. De la începutul anului curent până pe 8 mai în Republica Moldova au fost importate din Ucraina 177 de tone de grâu, ceea ce reprezintă încărcătura a aproximativ șapte autocamioane.

Opinia ta contează. Comentează!