Cer abrogarea legii cetățeniei prin investiții
Politic 11 iunie 2018, 20:08 | 2234

Modificările în legislație, prin care străinii vor putea deveni cetățeni ai Republicii Moldova prin investiții financiare, continuă să provoace controverse. Partidul ”Acțiune și Solidaritate” cere președinției să restituie Parlamentului documentul cu pricina și, respectiv, să fie abrogat. Motivul: proiectul PD ar deschide calea unor persoane, care au legături cu grupări criminale din toată lumea.

O lege votată încă în 2016 prevede că străinii vor putea obţine cetăţenia Republicii Moldova dacă vor contribui cu 100 de mii de euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică, printre care sectorul imobiliar. Deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc a propus două amendamente, care schimbă datele proiectului. Acestea au fost adoptate pe 31 mai curent.

Al doilea amendament se referă la faptul că este exclusă limita de acordare a cinci mii de cetățenii conform acestei proceduri.

Președinta PAS a mai adăugat că îi va informa pe partenerii de dezvoltare despre modificările operate de Parlamentul de la Chișinău și va solicita implicarea lor în vederea stopării implementării acestei legi. Contactat pentru o reacție, Maxim Lebedinschi, consilierul în domeniu în domeniul juridic al șefului statului, ne-a declarat că este prematur să comenteze întrucât legea nu a ajuns la Președinție și că o reacție va fi după ce documentul va fi studiat. Nicio reacție nu a fost și la Parlament.

Am încercat să discutăm și cu deputatul PD, Eugeniu Nichiforciuc, cel care a propus modificările cu pricina, însă el nu ne-a răspuns la telefon. În nota informativă a amendamentelor, Nichiforciuc a scris că necesitatea modificărilor rezidă în faptul că trebuie să fie reglementări clare pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova.

Anterior, averea acestui deputat a intrat în atenția opiniei publice, postul nostru de televiziune realizând un material de investigație.

Din cauza acestor amendamente deputatul PL, Roman Boțan, și-a dat demisia, în semn de protest, din funcţia de preşedinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. În opinia lui, inițiativa conține riscuri de corupţie şi de securitate.

Opinia ta contează. Comentează!