Manifestații de amploare în Franța
Externe 23 martie 2018, 15:57 | 1417

Sute de mii de oameni au renunțat la muncă și au ieșit pe străzi, în mai multe orașe din Franța, în cadrul unei manifestații de amploare. Protestatarii, majoritatea sindicaliști, sunt nemulțumirea de reformele economice, propuse de guvernanți. Pe alocuri, mitingurile au fost marcate de violențe între demonstranți și forțele de ordine.

Violenţele au izbucnit în momentul în care din rândurile greviştilor, mai multe persoane cu cagule pe cap au atacat forţele de ordine cu fumigene şi pietre și au vandalizat mai multe magazine. La rândul său, poliția a ripostat cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Sindicaliştii francezi, printre care medici, angajați de la căile ferate și pensionari, au ieșit în stradă din cauza reformelor economice anunţate de guvern. Printre măsuri contestate se numără îngheţarea salariilor, blocarea angajărilor în sectorul public sau creşterea vârstei de pensionare.

Protestatarii au anunțat că vor ieşi în stradă până când vocea lor va fi auzită de guvernanți. Mai mult, începând cu 3 aprilie, francezii intenționează să-și suspende lucrul timp de 48 de ore, la fiecare 5 zile. Proiectul de reformă a economiei franceze este una dintre promisiunile președintelui Emmanuel Macron, pe care le-a anunțat în timpul campaniei electorale.

Opinia ta contează. Comentează!