Pandemia a afectat într-o măsură mare femeile, în special femeile-antreprenor
Social 4 august 2022, 18:30 | 522

Pandemia a afectat economic în special femeile-antreprenor. Totuși, ele dau dovadă de reziliență și ambiție. S-a decis lansarea unui catalog al producătoarelor locale - o sursă utilă și informativă pentru promovarea afacerilor gestionate de femei și stimularea vânzărilor.

În total, 50 de femei-antreprenor au apărut în catalogul producătoarelor. Femeile spun că sunt fericite că apar într-o revistă pentru faptul că știu a munci și a-și dezvolta afaceri.

VICTORIA RUSNAC, apicultoare: "Este o mare onoare pentru mine să fiu în această revistă, alături de 50 de producătoare locale, care merită tot ce e mai bun. Ne motivăm unele pe altele să fim mai bune, mai muncitoare, mai optimiste și să nu cedăm."

ANA GRAMA, producătoare: "Fiind în concediu de maternitate, prioritățile mi s-au schimbat, am devenit pasionată mai mult de grădinărit, creșterea plantelor medicinale și am început a utiliza plantele la băița copiilor și am observat efectele benefice."

SERGIU ȘI LIDIA BRÂNCOVAN, producători: "Ideea de afacere a venit spontan pentru că de mai demult ne gândeam ce am putea face ca să aducem un plus valoare, nu să fie doar business, dar să aducem ceva necesar, care să vină ca un ajutor. Ideea a apărut în iarna anului trecut, am pus o plantație de gălbenele. A fost o perioadă de studiu, de căutări foarte intensivă."

Afacerile din mediul rural sunt preponderent conduse de bărbați. Doar 15 la sută sunt gestionate de femei.

SERGIU GHERCIU, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: "Evenimentul de astăzi este foarte important pentru noi, pentru sectorul agricol, deoarece despre femei, femeile antreprenoare, femeile fermiere din păcate vorbim tot mai rar. Astăzi doar 15 la sută din afacerile din mediul rural sunt gestionate de femei."

NICU POPESCU, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Inițial participi la târguri online, rețele de socializare, după aceea încerci să intri în rețelele de distribuție și la o anumită etapă acest efort de amplificare și multiplicare a eforturilor se transformă în capacități de export. Deci, pe partea de exporturi aveți toată deschiderea, tot sprijinul Ministerului de Externe, ambasadelor și acest catalog este un instrument foarte util pentru noi, prin care vom putea promova și țara, și capacitatea noastră de export."

Catalogul producătoarelor locale a fost elaborat în cadrul proiectului „Suport femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și reziliența pe fonul pandemiei COVID-19 și a potențialelor sale urmări”, cu sprijinul financiar al Suediei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie