Convorbire între ministru și condamnat

Gladiola, Vladic, Ilan, ”moș Vasia” și ”tovarășii”... Sunt personaje pomenite într-o discuție telefonică, pe care a avut-o ministrul Justiției, Alexandru Tănase, cu unul dintre condamnații în dosarul fraudei de la Banca de Economii, Veaceslav Platon.

Jurnal TV a intrat în posesia unei înregistrări, în care cei doi își spun, pe un ton cordial, simplu, - Sașa și Slava. Din conținutul discuției rezultă că aceasta avea loc pe când Tănase era șef la Curtea Constituțională, înainte de arestarea și condamnarea lui Platon.

Slava pare să-i ceară o favoare, deși nu e clar ce anume, iar Sașa îi spune că a-i împlini doleanța ar însemna curată sinucidere. Alexandru Tănase compară Republica Moldova cu o țară bananieră, iar sistemul bancar - cu cosmosul. În discuții, Tănase îl poreclește pe Pirkka Tapiola și îi disculpă pe Dorin Drăguțanu, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Înregistrarea durează aproximativ 20 de minute. Începutul convorbirii telefonice, însă, lipsește. În primele minute din file-ul audio, subiectul discuției este legislația cu privire la Banca Națională. Veaceslav Platon se plânge că aceasta ar fi prea restrictivă. În opinia sa, nu ar fi corecte prevederile că anumite decizii ale BNM nu pot fi suspendate de către instanțele de judecată și pare să-i ceară concursul lui Alexandru Tănase, pe atunci președinte al Curții Constituționale.

Acesta, la rândul său, îi spune că nu ar avea susținere la vârf pentru a-i îndeplini solicitarea. Restricțiile legislative despre care se discută ar fi fost promovate de finanțatorii externi ai Republicii Moldova, iar cei doi vorbitori par să împărtășească același dispreț față de oficialii europeni și solicitările lor. La un moment dat, Alexandru Tănase îl ia în zeflemea pe șeful Delegației UE la Chișinău, pe atunci Pirkka Tapiola. În acest context, Tănase sugerează că Pirkka Tapiola și-ar manifesta prea des îngrijorările cu privire la problemele din sectorul bancar. În opinia sa, unii dintre partenerii externi care abordează subiectul nu ar fi calificați să o facă. Doar că aici el îl confundă pe fostul director al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, cu un oarecare reprezentant al OSCE. În continuare, Platon îi explică lui Tănase de ce, în opinia sa, transparența acționariatului în bănci nu ar fi o problemă. Platon îi spune lui Tănase că vina pentru jaful secolului o poartă nu acționarii băncilor, ci BNM, care are tot controlul. Că guvernatorul de atunci, Dorin Drăguțanu, ar fi fost complice. Precizăm că BERD și-a anunțat intenția de a cumpăra noi acțiuni la Victoriabank la începutul anului 2015, când deținea deja un pachet de 15 la sută. În iunie 2016, banca europeană a cumpărat alte 12,5 procente, contrar previziunilor lui Platon. În conversația dintre cei doi, Platon a continuat să facă expertiză pentru Tănase.

Precizăm că Ilan Șor, fostul președinte al Consiliului de Administrație al BEM a fost condamnat în prima instanță la șapte ani și șase luni de pușcărie pentru implicare în jaful secolului. El este, însă, în libertate și va face închisoare doar dacă verdictul va rămâne final. Mai mulți experți sunt de părere că instituțiile statului îl menajează pe Șor, cel care potrivit raportului Kroll a jucat rolul de frunte în jaful produs în sistemul bancar moldovenesc, la sfârșitul lui 2014.

Ilan Șor și Alexandru Tănase sunt amici. Ministrul, fiind invitat frecvent la petrecerile condamnatului, a declarat în trecut că îl respectă pe acesta. Fapt despre care, în prezent refuză să vorbească. Veaceslav Platon, la rândul său, a fost condamnat la 18 ani de pușcărie, în același dosar, și deja își ispășește pedeapsa. Și în cazul său, o decizie definitivă urmează încă să fie pronunțată. Alexandru Tănase nu a răspuns la telefon pentru a comenta convorbirea cu Veaceslav Platon. Am încercat să contactăm și persoanele vizate în discuția dintre cei doi, pentru a le oferi dreptul la replică. Fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan, a pus receptorul imediat ce a auzit numele reporterului. Purtătorul de cuvânt al lui Ilan Șor ne-a transmis că acesta refuză să comenteze, iar președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon.

Opinia ta contează. Comentează!