Image-Description
Maia Sandu: „Când avem la putere oameni pentru care legea nu înseamnă nimic, trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”
Politic 2 octombrie 2018, 14:32 | 3547

Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon ar pregăti un nou scenariu pentru alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în 2019. Nu este exclus nici faptul că scrutinul parlamentar ar putea avea soarta celui local de la Chișinău, de această părere este lidera PAS, Maia Sandu, care a declarat într-un interviu pentru Contributors.ro că există suficiente semnale în acest sens

„La acest moment, partidul de la putere, Partidul Democrat, nu are sprijin popular. Dacă e să ne uităm peste sondaje acest partid nu ar trece nici pragul pentru parlament. Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor care este avantajat într-o mare măsură de sistemul electoral aprobat de către Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor anul trecut, sistem care a fost criticat vehement de Comisia de la Veneția și de instituții internaționale. Credem noi și vedem suficiente semne că Plahoniuc cu Dodon pregătesc împreună o coaliție după aceste parlamentare”, declară Maia Sandu.

Tot Sandu afirmă că Partidul Democrat joacă după regulile Kremlinului și nu după standardele europene, deși se declară ei pro-europeni: „Moscova nu a alocat niciodată bani R. Moldova. Moscova nu dă bani așa, de pomană. Occidentul dă bani. Deci, e foarte comod să-ți zici pro-european, să iei bani de la UE, de la SUA și din România, în special, după care să-ți faci treburile așa cum vrei tu, după regulile Kremlinului, nu după standardele europene. Asta este singura explicație”.

Mai mult, lidera PAS afirmă că Moscova mizează pe PSRM și PD și sprijină de mult timp, prin resurse financiare, Partidul Socialiștilor.

„Moscova sprijină de mult timp, prin resurse financiare, Partidul Socialiștilor, chiar dacă acest lucru este ilegal. Dar nicio instituție a statului din Republica Moldova nu este preocupată și nu vrea să stopeze finanțarea ilegală a partidului lui Dodon de către Kremlin. Moscova mizează pe acest partid. Moscova mizează și pe Partidul Democrat”, a menționat Maia Sandu.

Mai grav este faptul că și Guvernarea de la București pare a susține Partidul Democrat, continuă lidera PAS.

„Cel puțin aceasta este percepția în Republica Moldova - că această guvernare din Romania sprijină regimul Plahotniuc. Recunoaștem și apreciem sprijinul care vine din partea României și al cetățenilor, atunci când vorbim despre proiecte concrete, atunci când vorbim despre reparația grădinițelor, când vorbim de gazoduct, de proiectele despre care se discută demult și care sper să avanseze, de colectare, de rețeaua electrică, electro-energetică. Dar atunci când sprijinul este pentru guvernul central atunci oamenii încep să aibă semne de întrebare pentru că credibilitatea acestei guvernări este una foarte scăzută și oamenii nu cred că banii care ajung la guvern, neapărat, ajung mai departe și la cetățeni. Acești bani sunt foloșiți în scopuri electorale, mai pot fi și furați”, menționează Maia Sandu.

Lidera PAS a mai menționat că formațiunea pe care conduce au pregătiți și oameni noi pentru cursă electorală de la parlamentare, însă nu a dat nume: „Vor fi și oameni noi, vor fi și oameni care deja sunt cunoscuți publicului. Pe de o parte, cetățenii vor o clasă politica nouă, pe de altă parte, când venim cu fețe politice noi, întreabă cine sunt acești oameni, că noi nu-i cunoaștem.”

În cadrul interviului, Maia Sandu a mai spus că nu exclude că s-ar putea repeta situația de la alegerile pentru primăria Chișinău, când scrutinul câștigat de Andrei Năstase a fost invalidat.

„Când avem la putere oameni pentru care legea nu înseamnă nimic, și au demonstrat acest lucru, oameni care au comis nenumărate abuzuri, evident că trebuie să fim pregătiți pentru tot felul de scenarii. Doar că, acum când Partidul Democrat și-a scos masca și nu mai poate insista în continuare că este un partid pro-european, un partid pro-democrație, în pofida faptului că se numește partid, democratic, cred că și pe plan intern, dar și pe plan extern, lumea va fi gata să se opună unor asemenea abuzuri”, a punctat președinta PAS.

Opinia ta contează. Comentează!