Ministerul Culturii caută soluții pentru readucerea la viață a turismului
Social 24 noiembrie 2022, 21:31 | 948

Ministerul Culturii caută soluții pentru readucerea la viață a turismului, în contextul unui segment atractiv foarte limitat. Republica Moldova nu are nici ieșire la mare, nici lanțuri muntoase, nici stațiuni balneare de calitate. Rămâne o singură opțiune - pensiunile agroturistice, ale căror animatori le adaptează la noile condiții de criză energetică.

În vara anului trecut, Liliana Buzilă a deschis o pensiune în satul Trebujeni. A insistat să implementeze toate tehnologiile moderne, care să fie prietenoasă mediului.

LILIANA BUZILĂ, proprietara unei pensiuni agroturistice: "Ținând cont de faptul că suntem amplasați într-o localitate rurală și satul nostru nu dispune de canalizare centralizată, noi am dotat pensiunea cu sistem de canalizare autonom. Am dotat fiecare cameră din casă cu termostat, astfel încât și oaspetele nostru să poată să își seteze temperatura astfel încât să le fie lor confortabil."

Se depun eforturi pentru ca Republica Moldova să devină atractivă pentru turiști, inclusiv străini, care caută nu doar țări exotice. Accentul trebuie pus pe descoperirea locurilor noi, consideră ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Noi trebuie să găsim nișa noastră în turismul mondial și pentru toți turiștii din lume să fie clar ce înseamnă Moldova și ce descoperi când vii în Moldova. În lipsa unor stațiuni balneare care ar fi atractive, nu e cazul să concurăm în această direcție, cu acest turism, noi trebuie trebuie să păstrăm ceea ce avem și trebuie să oferim turiștilor mondiali autenticitatea noastră, pentru că turismul de astăzi nu este despre petrece timpul liber, de a se odihni, ci de a descoperi."

USAID este unul dintre partenerii strategici ai Republicii Moldova, care susține sectorul turismului. Activitățile legate de turism poluează mediul și dețin un înalt nivel de emisii de CO2, de aceea este esențial să fie întreprinse măsuri pe acest segment.

DIANA LAZĂR, directorul pentru Industria Turismului și Vitivinicolă, USAID: "Industria turismului la nivel global provoacă 8% din amprenta de carbon, iar 14% din toate deșeurile care sunt generate la nivel global, de asemenea sunt sursă din activitățile legate de turism. În Republica Moldova nu avem aceste analize, așa cum majoritatea întreprinderilor sunt micro, mici și mijlocii, manifestul de astăzi, acest angajament de sustenabilitate se orientează spre a susține aceste întreprinderi."

Statisticile arată că industria turismului de aici oferă locuri de muncă pentru aproximativ 23 de mii de cetățeni. Aceștia au decis să rămână acasă și să-și pună umărul la reducerea numărului de sate, care se confruntă cu fenomenul depopulării.

Opinia ta contează. Comentează!