Image-Description
Maia Sandu, despre criza politică: Igor Dodon și-a dorit un Guvern pe care să-l controleze în scopuri electorale
Politic 14 noiembrie 2019, 11:49 | 2277

Președintele Igor Dodon vrea un Guvern pe care să-l controleze, să-l folosească în scopuri personale, scopuri electorale, dar nu este clar cum are de gând să promoveze reforme, să asigure credibilitatea acestui executiv și să poată să obțină asistență externă ca să poată crește veniturile cetățenilor și să implementeze proiecte, declară premierul demis, Maia Sandu.

Maia Sandu spune că s-a așteptat că Igor Dodon va înainta rapid un candidat la funcția de premier, dar nu s-a gândit că lucrurile vor derula cu o asemenea viteză.

„Cred că această echipă a fost negociată cu cei de la PDM timp de o perioadă și acum ne va fi prezentată ca o echipă de tehnocrați, dar sunt aceiași oameni ai PDM-ului, care au fost în funcții, care au participat la abuzuri, la ilegalități”, a afirmat Maia Sandu într-o emisiune la TV8.

Ea a menționat că blocul ACUM nu și-a făcut iluzii și că a știut de la bun început că se poate pomeni în orice clipă „cu o asemenea trădare”, cu o asemenea acțiune din partea Partidului Socialiștilor și a lui Igor Dodon. „Am primit semnale cu o lună în urmă că Igor Dodon vrea să schimbe Guvernul și că îl pregătește pe Ion Chicu pentru funcția de prim-ministru. Nu am crezut atunci că se va întâmpla atât de repede. Mi-am imaginat că o să aștepte până în iarnă ca să punem la cale bugetul pe care noi l-am pregătit și care trebuie aprobat în Parlament, ca să existe siguranța că a doua tranșă din asistența macrofinanciară vine în buget”, a menționat fosta șefă a Executivului.

Lidera PAS spune că și pentru Igor Dodon numirea procurorului a fost o linie roșie, în sensul ca să nu permită blocului ACUM să propună oameni onești în această funcție pe care el nu-i controlează. În opinia ei, era clar că se va ajunge la momentul demiterii Guvernului, dar nu era clar când avea să aibă loc acest lucru.

Maia Sandu a dezmințit afirmațiile conform cărora Guvernul său ar fi văzut că nu poate obține progrese serioase împreună cu socialiștii și și-ar fi organizat premeditat demiterea. „Eu am sperat că acest Guvern o să supraviețuiască până în primăvară. Și până în primăvară noi am fi reușit să închidem toate schemele astfel încât să nu-și mai poată finanța partidele politice din scheme de corupție și asta le-ar fi tăiat aceste surse. Noi cu colegii din Guvern am convenit cu colegii din Parlament că o să insistăm și am obținut și sprijinul partenerilor internaționali pe schimbarea legilor care țin de instituțiile de reglementare”, a declarat Maia Sandu.

Referindu-se la alegerile prezidențiale de anul viitor, Maia Sandu spune că până acum nu s-a gândit, dacă candida sau nu, iar o asemenea decizie trebuie luată în echipă.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie, cu votul a 63 de deputați PSRM și PDM, după ce și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Aceasta i-ar fi permis să propună candidațiila funcția de procuror general. Fostul partener de coaliție – Partidul Socialiștilor – a calificat această inițiativă ca neconstituțională și a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu.

Opinia ta contează. Comentează!