Legile justiției, criticate
Externe 21 februarie 2019, 14:50 | 1183

Adoptarea ordonanței de urgență, care modifică Legile Justiției în România, a stârnit un val de critici în rândul cetățenilor, dar și în cancelariile din Occident. Comisia Europeană a declarat că va cere explicații legislativului de la București cu privire la recentele schimbări, iar românii au ieșit în stradă. Ordonanța de Urgență a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că oficialii europeni urmăresc cu îngrijorare ”cele mai recente evoluții privind statul de drept în România”.

Atât conținutul, cât și procedura ultimelor modificări, folosind ordonanțele de urgență, fără consultări cu sistemul judiciar și părțile interesate, par a fi în contradicție directă cu recomandările Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, aprobate de toate statele membre. Permiteți-mi să vă reamintesc că raportul nostru din noiembrie îndeamnă România să instaleze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de vârf, pe baza unor criterii clare și transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Veneția.

a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Modificare Legilor Justiției a fost criticată de DNA, DIICOT și Uniunea Națională a Judecătorilor. Un mesaj dur a avut și președintele Klaus Iohannis.

PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept, împotriva României și a cetățenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție. Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției.

a declarat Klaus Iohannis. Iar procurorul general, Augustin Lazăr, și-a exprimat ”îngrijorarea faţă de blocajul instituţional al Ministerului Public ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor justiţiei”. Lazăr susţine că unele dintre prevederi sunt neconstituţionale. Modificarea Legilor Justiției a fost condamnată și de reprezentanții Partidul Național Liberal. Ei au declarat că noile schimbări sunt în total dezacord cu recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Mai mult, reprezintă un act de iresponsabilitate vecin cu nebunia şi o sfidare fără margini din partea Guvernului Dragnea-Dăncilă. După modificările anunțate de Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiţiei s-au adunat mai mulți protestatari. Aceştia au aruncat cu sos de roşii pe pereţii clădirii.

Șapte protestatari au fost reținuți, iar apoi sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de două mii de lei. A fost deschis şi un dosar pentru tulburarea ordinii publice.

Drept reacție, Viorica Dăncilă a spus că nu a știut că la finalul ședinței de luni a Guvernului va fi aprobată ordonanța de o urgență privind Legile Justiției, iar Liviu Dragnea a declarat că aceasta nu ar avea nicio legătură cu el. Amintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost cel care a prezentat mai multe modificări realizate prin Ordonanţă de Urgenţă, ce privesc legile justiţiei. Aceasta vizează numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului secţiei de anchetă. 

Opinia ta contează. Comentează!