Un alt rus, găsit fără suflare la Londra
Externe 14 martie 2018, 18:20 | 4889

Premierul britanic a decis expulzarea a 23 de diplomați ruși de pe teritoriul Regatului Unit.

Este una dintre ripostele britanicilor față de Rusia, care a refuzat să ofere explicații privind otrăvirea fostului agent Serghei Skripal. Între timp, un alt cetățean rus a fost găsit fără suflare în locuința sa din Londra.

Este vorba despre omul de afaceri Nikolai Gluşkov, de 69 de ani, care a murit în circumstanțe suspecte.

Potrivit apropiaților, bărbatul avea urme de strangulare. Cazul este investigat de poliţia antiteroristă britanică din precauţie şi din cauza relaţiilor, pe care le avea acest om.

În 2010, Nikolai Glușkov s-a refugiat în Regatul Unit, fiind investigat de autoritățile ruse pentru fraudă, fapte pe care le-ar fi comis în anii 90, când făcea parte din conducerea ”Aeroflot”. Șapte ani mai târziu, o instanță din Rusia l-a condamnat în absență la opt ani de închisoare.

Acuzațiile de deturnări de fonduri în detrimentul companiei Aeroflot au fost lansate în perioada în care Gluşkov era partener de afaceri cu oligarhul Boris Berezovski, un aprig opozant al Kremlinului.

Cel din urmă a fost găsit și el, în urmă cu cinci ani, fără suflare în reședința sa din apropiere de capitala Marii Britanii. Berezovski a fost asociat apropiat și cu fostul spion rus, Alexandr Litvinenko, care în 2006 a fost otrăvit mortal cu poloniu, la Londra. Potrivit anchetei britanice, asasinarea s-a făcut la ordinul serviciilor secrete ruse.

Decesul lui Glușkov survine în contextul unor tensiuni puternice între Londra şi Moscova, în legătură cu cazul fostului agent rus, Serghei Skripal, otrăvit recent împreună cu fiica sa, în sud-vestul Regatului Unit, un atac atribuit de autoritățile britanice Rusiei. Ieri, premierul britanic, Theresa May, i-a dat un ultimatum Rusiei să dea explicații privind expunerea unui agent neurotoxic, dezvoltat de Uniunea Sovietică la sfârşitul Războiului Rece. Moscova neagă orice implicare și refuză orice dialog până când nu primeşte mostre din substanţa, care aproape i-a ucis pe cei doi.

Autoritățile britanice au anunțat ieri, că vor riposta față de Rusia, iar Londra are în acest sens sprijinul Uniunii Europene, al Statelor Unite şi al Canadei.

Opinia ta contează. Comentează!