Promisiuni electorale pe banii statului
Politic 8 februarie 2019, 20:20 | 3680

„Guvernul face campanie electorală pentru Vladimir Plahotniuc”. Asta a spus candidatul Blocului ACUM Platforma DA şi PAS Ion Terguță, care a plasat pe o rețea de socializare o secvență video din satul Ciorești, raionul Nisporeni. Acolo, președintele organizației teritoriale Nisporeni a PD, Vasile Bâtcă, le-a promis localnicilor o dezvoltare a infrastructurii pe banii din buget - aproximativ două milioane de lei.

În înregistrarea făcută de către un locuitor al satului Ciorăști apare Vasile Bâtcă, la o întâlnire cu oamenii. Reprezentantul PD spune că banii vor fi dați pentru iluminarea stradală, reparații în grădiniță și gimnaziu. Despre acest lucru nu ar ști nimeni, nici chiar primarul localității.

Aceste declarații trebuie privite și analizate doar din perspectiva electorală și ca promisiune electorală, susține expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruța.

Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța crede că astfel de promisiuni ar putea afecta relațiile cu instituțiile internaționale.

Președintele PD și purtătorul de cuvânt al formațiunii nu au fost de găsit pentru a comenta promisiunile făcute de către Vasile Bâtcă. Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale, Corneliu Pasat, ne-a comunicat că în cazul în care va exista o contestație în acest sens, instituția se va pronunţa. În același timp, reprezentantul CEC a făcut un îndemn către concurenții electorali să nu recurgă la resurse administrative în campania electorală. Despre o abatere de la legislație scrie și portalul mold-street, potrivit căruia, satul de baștină al premierului Pavel Filip va primi aproximativ 200 de hectare de pădure. Sursa susține că la cea din urmă ședință, Parlamentul a votat în primă lectură propunerea a trei deputați de la Partidul Democrat, care au cerut returnarea în regim de urgență a unui teren, de aproximativ 200 de hectare, din fondul forestier al comunei Pănășești din raionul Strășeni. Singura argumentare a inițiativei este faptul că acest teren este vatra neamului Pănășești, pe care se regăsesc urme a vechii localități. La proiect lipsește analiza impactului, costurile de implementare și expertiza anticorupție. Autorii proiectului, Sergiu Sârbu, Iurie Chiorescu și Victor Mândru precizează că autoritățile administrației publice locale urmează să asigure utilizarea terenului, transmis în proprietatea publică a localității, conform legislației în vigoare. Unul dintre cei trei autori ai inițiativei, Iurie Chiorescu, ne-a spus că acest proiect este o solicitare mai veche a cetățenilor din localitate, iar acum subiectul a fost pus pe ordinea de zi.

Opinia ta contează. Comentează!