Der Spiegel, despre Moldova şi Interpol

Recepția de milioane, dată de misiunea Republicii Moldova la Adunarea generală a Interpol, în septembrie trecut, la Bejing, a devenit obiect de investigație la prestigioasa publicație germană, Der Spiegel. În articolul intitulat "Petrecere pentru poliția mondială: Autocrații și criminalii încearcă să se infiltreze în Interpol", jurnaliștii din Hamburg ne prezintă concursul de împrejurări, care l-a adus pe șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari în structurile de conducere ale Interpol. 

La bordul aeronavei de pe cursa 0272, operată de Tur­kish Air­lines, care a zburat din Chişinău spre Beijing în septembrie 2017, au fost declarate peste două tone de bagaje diplomatice! Acestea nu pot fi deschise și verificate de către vameși. Potrivit oficialilor moldoveni, încărcătura conținea "păpuși tradiționale, cărți ilustrate și echipamente pentru dansatori". Însă, potrivit publicației Der Spiegel, printre cadouri ar fi fost... sute de litri de coniac, votcă și vin! Toată băutura ar fi fost consumată la o petrecere în Beijing, cu ocazia prezentării lui Fredolin Lecari drept candidat pentru funcția de membru al Comitetului executiv Interpol. Organizatorii acestei petreceri și-au atins scopul - în ziua de 29 septembrie 2017, Fredolin Lecari a fost ales în funcţie. Descriind rolul și importanța oficialului moldovean în cadrul Interpolului, Der Spiegel notează că Fredolin Lecari este reprezentantul oligarhului Vladimir Plahotniuc și îndeplinește la Interpol, împreună cu alți reprezentanți, un rol bine definit, în interesul lui Plahotniuc.

Astfel, unii avocaţi sunt îngrijoraţi de faptul că ar putea fi vorba de o tentativă a conducătorilor autocraţi şi organizaţiilor criminale internaţionale de a influenţa conducerea de vârf a Interpolului. Solicitat de JurnalTV, Fredolin Lecari a declrat că articolul "e cusut cu ață albă!" şi că informaţiile apărute în acesta sunt nişte insinuări. Precizăm că Adunarea Generală a Interpol a avut loc în perioada 26-29 septembrie 2017, la Beijing, iar din delegația Republicii Moldova au mai făcut parte ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, şi fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari. 

Opinia ta contează. Comentează!