Image-Description
Andrei Năstase: Sunt dispus să merg oriunde în lume pentru a prezenta probe privind furtul miliardului
Politic 3 august 2018, 15:00 | 2064

Interviu oferit de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, pentru Cotidianul.md.

Recent ați adresat o scrisoare șefilor misiunilor diplomatice de la Chișinău, prin care solicitați implicarea statelor occidentale într-o anchetă privind fraudele din sistemul bancar. Ce v-a determinat să faceți acest lucru?

Am făcut acest lucru pentru că la Chișinău nu mai există instituții care să poată sau să-și dorească o astfel de anchetă. Tocmai instituțiile care ar fi trebuit să prevină fraudele, au contribuit, prin lipsa lor de reacție, la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova. Și nu mă refer doar la ceea ce în presa internațională este cunoscut drept „furtul miliardului”. În ultimii ani prin sistemul bancar moldovenesc s-au spălat zeci de miliarde de dolari, bani murdari ai oligarhilor ruși. Tot unor grupări de interese obscure le-a fost cedat Aeroportul Chișinău, singurul operațional din țară.

De ce tocmai dumneavoastră faceți această solicitare, nu ar fi mai eficient un demers din partea unor instituții de resort din Republica Moldova?

Trebuie să înțelegeți că astăzi, la Chișinău, toate instituțiile publice sunt captive. Independența justiției este total compromisă, ea este doar un instrument de persecuție, represiv, coercitiv al mafiei de la guvernare. Schimbarea abuzivă a sistemului electoral în 2017 (de la proporțional la un sistem mixt dezechilibrat), decizia actualei coaliții de guvernare (PD+PPEM) de a nesocoti recomandările Comisiei de la Veneția, a Consiliului Europei și OSCE/ODIHR, culminând cu invalidarea rezultatelor scrutinului local din 3 iunie, sunt doar câteva abuzuri grave. Declinul abrupt în aproape orice domeniu de guvernare (mass media, accesul la justiție, autonomie locală, transparență și responsabilitate asupra bugetului public, participarea liberă și finanțarea politică) creează premizele unei consolidări fără precedent a controlului unui grup oligarhic, condus de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, asupra tuturor structurilor de stat, ceea ce reprezintă în opinia noastră o formă de uzurpare a puterii de stat, calificată de Constituția Republicii Moldova drept „cea mai gravă crimă contra poporului”.

Deci, o anchetă internațională e singura soluție pentru a elucida obiectiv circumstanțele și beneficiarii devalizării sistemului bancar din Republica Moldova?

În aceste condiții, da, doar o anchetă internațională ar mai putea face lumină și duce la tragerea la răspundere a celor vinovați. Anterior i-am îndemnat și pe fostul președinte Nicolae Timofti, dar și fostul premier Valeriu Streleț, să facă astfel de solicitări. Ar fi putut-o face și cel ce ocupă astăzi funcția de președinte, Igor Dodon, dar cârdășia sa cu Plahotniuc este evidentă. Așa că după ce am primit încrederea chișinăuenilor în cadrul alegerilor din acest an, în calitate de primar ales, am decis să sesisez mai multe organizații internaționale în vederea demarării unei anchete privind fraudele din sistemul bancar.

Detaliați, vă rog, obiectul achetei pe care o solicitați instituțiilor internaționale.

Ancheta internațională ar trebui să identifice valorile financiare sustrase din vistieria țării, ar trebui să conducă la înghețarea conturilor din străinătate ale grupurilor și persoanelor asociate schemelor de corupție și spălare de bani din Republica Moldova, inclusiv în ceea ce-l privește pe liderul PD, Vladimir Plahotniuc, și acoliții săi. Totodată investigația ar trebui să genereze sechestrarea tuturor bunurilor acestor criminali din jurisdicțiile sesizate, tragerea la răspundere penală a făptuitorilor în conformitate cu normele de drept internațional, aplicarea unor sancțiuni personalizate celor care conduc, de facto, Republica Moldova.

Ce se află la baza solicitării pe care o faceți? Aveți probe concludente care să susțină acuzațiile pe care le lansați?

Conform presei de investigații bancare și a unor ofițeri ai CNA și SIS, ambele tipuri de fraude au fost gestionate de către un grup afiliat Partidului Democrat (PD) și au implicat doi dintre cei mai apropiați locotenenți ai actualului lider PD, Serghei Iaralov și Constantin Botnari. Frauda din sistemul bancar al RM a fost executată cu participarea directă a lui Ilan Shor, afacerist din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, președinte al Partidului Democrat, deținător în diverse perioade de timp a multiple identități și cetățenii. Ilan Shor este cunoscut ca proprietarul companiei Dufremol (o rețea de magazine duty-free), făcând parte din Consiliul Director al Aeroportului Internațional Chișinău, transmis din 2013 printr-un contract de concesiune de 40 de ani unor companii obscure, care-și are sediul într-un offshore din Cipru. Cu ajutorul instanțelor controlate politic de PD și personal de către oliharhul Vladimir Plahotniuc, după preluarea prin atacuri de tip raider a actiunilor bancare de la acționarii privați si de la stat, Ilan Shor a ajuns să controleze concomitent 2 bănci comerciale – Unibanc și Banca Socială – și o a treia, Banca de Economii, în care Guvernul Republicii Moldova încă mai deținea un pachet majoritar de control. În 2014, capitalul acestor 3 bănci este transferat în mod fraudulos în mai multe jursidicții offshore, fără a întâmpina nici o piedică din partea CNPF, CNA sau Banca Națională.

Totuși, guvernul a găsit o soluție pentru redresarea situației din sistemul bancar…

Da, a găsit o soluție, dar nu pentru redresarea situației ci, mai degrabă, pentru acoperirea crimei, furtului în proporții uriașe. Iată ce s-a întâmplat ulterior. Conform schemei criminale, premierii Iurie Leancă și Chiril Gaburici, aflați astazi în posturi cheie ale guvernării PD, prin hotărâri secrete de guvern, garantează acoperirea milliardului de dolari de la Banca Națională, bani care ulterior vor fi puși pe spatele cetățenilor pentru a fi returnați cu dobândă timp de 25 de ani! Transferarea unor sume uriașe în offshore-uri indică, potrivit presei de investigație, adevăratul beneficiar efectiv al tranzacțiilor și anume pe Vladimir Plahotniuc, cel care controlează instituțiile de drept și de reglementare din țara noastră.

Dar există și două Rapoarte ale companiei de investigații Kroll! Ce urmări a avut publicarea lor?

Niciuna! Nu a fost sancționat nimeni. Și să nu uităm că doar primul raport a fost făcut public integral. Și asta ca urmare a unui protest masiv. Cel de-al doilea raport Kroll a fost publicat doar în sinteză, acoperindu-se numele făptuitorilor, beneficiarilor jafului bancar. Acum în Republica Moldova instituțiile de drept, părtașe la jaf, se prefac că investighează propria crimă, la ora actuală nefiind recuperat niciun cent din suma furată.

Ar exista disponibilitate din partea structurilor la care vă adresați să se implice într-o astfel de anchetă?

Partenerii de dezvoltare și-au arătat disponibilitatea de a ajuta autoritățile de la Chișinău în identificarea făptuitorilor și recuperarea sumei, printre ei numărându-se și SUA, potrivit Ambasadorului său, James Pettit. Din păcate, propunerea transmisă de diplomatul SUA a rămas fără nici un răspuns. Sunt la curent cu faptul că Biroul Federal de Investigații (FBI) are în derulare o anchetă în cadrul căreia am dat depoziții în calitate de martor și, pe această cale, solicit urgentarea investigației pentru a depista și a bloca conturile beneficiarului final.

Totodată, la 5 iulie 2018, Parlamentului European a adoptat o Rezoluție dedicată crizei politice din Republica Moldova, ca urmare a invalidării alegerilor locale din Municipiul Chișinău în care, pe lângă solicitarile de validare a mandatului primarului ales al capitalei Chișinău și anularea sistemului mixt de vot, s-a solicitat autorităților Republicii Moldova să revină la investigarea fraudei bancare și recuperarea miliardului furat, inclusiv la tragerea la răspundere a făptuitorilor.

Deci, sunteți convins că ideea unei anchete internaționale asupra „furtului secolului” este realizabilă!

Sunt convins că partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova pot contribui la o astfel de anchetă. Mai mult, sunt disponibil să merg personal în orice loc din lume pentru a promova adevărul despre atacurile raider, preludiu al furtului miliardului și al spălătoriei rusești, precum și despre beneficiarul comun al acestor crime, Plahotniuc și complicii săi Leancă, Shor, Iaralov, Botnari și alții. Sunt dispus să colaborez cu oamenii legii din străinătate care vor ancheta acest caz, punând la dispoziție probe concludente privind jaful miliardului, spălătoria rusească și atacurile raider care dezvăluie legături directe cu grupul oligarhic din care face parte și liderul PD, Vladimir Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!