Image-Description
Peter Michalko: Ceea ce s-a întâmplat la Chișinău este un lucru fără precedent; Atenția Uniunii Europene e foarte mare
Politic 3 august 2018, 17:27 | 1978

Ambasadorul european în Republica Moldova, Peter Michalko, reiterează poziția UE pe subiectul alegerilor din Chișinău și afirmă că ceea ce s-a întâmplat în Chișinău este un lucru fără precedent.

„Atenția UE este foarte mare și nu doar a instituțiilor, dar și țările membre știu foarte bine ce se întâmplă și cu foarte mare atenție se uită la situație”, a declarat Michalko la conferința organizată la Chișinău de Fundația Konrad Adenauer, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și IDIS „Viitorul”, cu tema „Consolidarea încrederii în procesele democratice: provocări juridice și politice în Republica Moldova”.

„Ceea ce s-a întâmplat la Chișinău este un lucru fără precedent. Anularea rezultatelor alegerilor care au fost recunoscute drept libere și corecte este fără precedent și pentru istoria electorală a Moldovei. Dar și reacția din partea UE a fost imediată și foarte vocală. Imediat au fost exprimate pozițiile în acest sens. Vreau aici să amintesc de poziția comună a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, și a Comisarului pentru Vecinătate Europeană și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în acest sens, după ce a venit Rezoluția Parlamentului European care a fost foarte clară. Și la ședința miniștrilor din iulie a fost exprimată îngrijorarea cu privire la situația din RM”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul european a accentuat că reacția după invalidarea alegerilor este o continuare a poziției și „a atenției foarte mare din partea UE la ceea ce se întâmplă în RM, după ce anul trecut, a fost schimbat sistemul electoral împotriva poziției comune a instituțiilor UE”.

„A fost o poziție comună a trei instituții și așa ceva nu se întâmplă des. Comisia, Parlamentul și Consiliul miniștrilor și-au exprimat poziția față de acest demers. Pentru că nu s-a respectat această poziție, nu s-au respectat recomandările Comisiei de la Veneția, a fost introdusă o precondiționalitate politică în memorandumul de înțelegere pentru asistența macrofinanciară. A fost introdus pentru a preveni riscul pentru procesul electoral. Dar, s-a întâmplat și imediat această precondiționalitate a fost aplicată. Astfel, nu a fost posibil să oferim prima tranșă”, a continuat șeful Delegației UE la Chișinău.

„Dar acesta este doar unul din pașii care pot fi făcuți. Totul depinde de cum vor merge lucrurile. Cererea de a găsi o cale prin care voința chișinăuienilor să fie respectată este acolo. Atenția UE este foarte mare și nu doar a instituțiilor, dar și țările membre știu foarte bine ce se întâmplă și cu foarte mare atenție se uită la situație”, a mai spus Peter Michalko.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie