O primă victorie a poporului armean
Externe 24 aprilie 2018, 15:54 | 3083

Protestele tensionate au prins un alt contur la Erevan, acolo unde au avut loc îmbrățișări și urale între manifestanți. Astfel a sărbătorit Armenia victoria obținută prin demisia noului premier, Serj Sarksyan. Acesta din urmă s-a văzut forțat să plece de la conducerea guvernului, în urma protestelor antiguvernamentale stradale. Totuși, opoziția îndeamnă poporul să nu se complacă doar cu această situație.

După 11 zile de foc și tensiuni, poporul armean au ieșit din nou pe străzile din Erevan. De această dată, cetățenii, dar și soldați din cadrul Armatei, au dansat și s-au bucurat. Liderul mișcării de protest s-a adresat mulțimii, pe care a îndemnat-o să nu se mulțumească doar cu demisia premierului și să lupte pentru o victorie finală.

La anunțul privind demisia lui Sarksyan a reacționat și solistul trupei americane rock „System of a Down”, armeanul Serj Tankyan. Acesta a susținut puternic protestele antiguvernamentale de la Erevan.

Zeci de mii de manifestanţi au protestat de aproape două săptămâni în Armenia, la apelul liderului de opoziţie, într-una din cele mai mari manifestaţii organizate în ultimii ani în această țară. Serj Sarksyan, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, a revenit la putere, fiind ales premier. Armenii îl acuzau însă că vrea să rămână la putere pe viaţă, mai ales că, după o revizuire controversată a Constituţiei, cele mai importante atribuții în stat au revenit premierului, iar preşedintele are un rol mai mult protocolar. Sarksyan este criticat și pentru relația prea apropiată cu Rusia și că nu a luat măsuri pentru a elimina corupția din țară.

Opinia ta contează. Comentează!