Image-Description
APEL către Guvernul RM că NU semneze Acordul Complexului Hidroenergetic pe Nistru: „Va avea un impact devastator”
Social 19 decembrie 2018, 15:30 | 1594

Organizațiile societății civile din Republica Moldova solicită Guvernului Republicii Moldova să nu semneze Acordul privind asigurarea funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean până la definitivarea Studiului de impact asupra mediului.

În apelul semnat de 20 de ONG-uri, se cere Executivului de la Chișinău să expedieze Cabinetului de Miniștri a Ucrainei o scrisoare prin care să reamintească despre obligațiunile statului ucrainean în cadrul Convenției Espoo.

Totodată, Guvernul RM ar trebui să solicite autorităților de la Kiev elaborarea Studiului de evaluare a impactului asupra mediului a Complexului Hidroenergetic Nistrean în context transfrontalier, care să fie consultat cu toate părțile interesate, și în primul rând cu Republica Moldova.

Potrivit experților, Complexul Hidroenergetic Nistrean, care a fost planificat și început încă pe timpul URSS și care acum este în gestiunea companiei Ukrhidroenergo SA din Ucraina, are un impact dezastruos asupra fluviului Nistru, fapt constatat de oamenii de știință atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina.

Extinderea unui astfel de obiectiv poate duce la crearea unor situații catastrofale în regiune, fapt pentru care, la darea în exploatare în 1983 a primei părți a hidrocentralei la Novodnestrovsk, construcția a fost definitiv stopată.

Începând însă cu 2002, autoritățile din Ucraina au continuat extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean, iar autoritățile din Republica Moldova nu au intervenit oficial pentru a proteja fluviul Nistru de un proiect antiecologic cu impact devastator pentru cele două țări.

Mai mult, Ambasada Ucrainei în Republica Moldova informează Guvernul RM despre intenția companiei Ukrhidroenergo SA din Ucraina de a construi încă trei agregate imense la Complexului Hidroenergetic Nistrean.

„Presupune o nouă construcție de mari dimensiuni, care trebuie supusă unei evaluări noi a impactului asupra mediului în context transfrontalier, conform Conventiei Espoo care prevede că orice activitate sau orice modificare majoră a uneiactivități care face obiectul unei decizii a unei autorități competente în conformitate cu o procedură națională aplicabilă, trebuie supusa unei noi evaluari de impact asupra mediului in context transfrontalier”, atenționează organizațiile societății civile din Republica Moldova.

Precizăm că, din volumul total al apei utilizate în diverse scopuri în Republica Moldova, 80% este captată din bazinul Nistrului. Încă acum un an, situația dezastruoasă a râului Nistru a fost subiectul unei investigații marca Jurnal de Chișinău.

Ucraina dezvoltă de peste 30 de ani un complex hidroenergetic monstru pe Nistru, sfidând asigurarea cu apă potabilă a R. Moldova. Potentaţii de la Chişinău, momiţi cu energie electrică ieftină, pensiuni de vacanţă, cariere de pietriş şi granit din Ucraina, sunt complicii acestei afaceri dubioase. Guvernul Filat a fost cel care a lipsit, prin decizii secrete, în 2010, Moldova de dreptul de control asupra barajului de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior, de unde vin 70% din apa Nistrului moldovenesc, se arată în investigaţia publicată de Jurnal de Chişinău.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie