Vor să ancheteze o fundație străină
Politic 5 octombrie 2018, 19:43 | 3236

La inițiativa Partidului Democrat, ieri a fost constituită o comisie parlamentară specială, care va avea misiunea să ancheteze activitatea unei organizații internaționale. Este vorba despre Fundaţia „Dialog deschis”, condusă de Ludmila Kozlovska. Potrivit inițiatorilor, comisia ar urma, cităm „să elucideze circumstanţele imixtiunii în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţării ilegale a unor partide”. „Este un proiect prin care se încearcă execuția opoziției din Republica Moldova”, a declarat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc. Solicitată de Jurnal TV, Ludmila Kozlovska a spus că, astfel, autoritățile de la Chișinău arată că încalcă drepturile omului.

Din comisia de anchetă fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul din grupul PPEM. Pe de altă parte, opoziția a propus ca structura să investigheze activitatea altor ONG-uri și fundații din Republica Moldova, dar inițiativa NU a fost susținută.

Potrivit proiectului, comisia de anchetă va trebui să analizeze legătura dintre Fundația „Dialog deschis” și mai multe formaţiuni politice din Republica Moldova, printre care Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acţiune și Solidaritate, dar și „Partidul Popular Liberal din Moldova”. Menționăm însă că o astfel de formațiune nici nu există în țara noastră. În 30 de zile, membrii comisiei trebuie să prezinte un raport în Parlament. Cu toate acestea, chiar înainte de începutul activității acestei structuri, autorii inițiativei anticipează că ar fi vorba despre o „imixtiune ilegală” a Fundației „Dialog deschis”, care, cităm, „atentează la suveranitatea și securitatea națională a țării”. Anterior, reprezentanții opoziției extraparlamentare au declarat că nu au nicio legătură cu directorul fundației, Ludmila Kozlovska. Ei au spus că au participat la o conferinţă organizată de acest ONG în Parlamentul European privind încălcarea drepturilor omului de către puterea de la Chișinău, iar discuțiile au fost publice. Fundația „Dialog deschis” este o organizație internațională cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles, iar scopul principal al acesteia este protejarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept în spațiul post-sovietic.

Opinia ta contează. Comentează!