Renato Usatîi solicită procurorului general ca dosarul intentat pe numele său cu privire la tentativa de omor a bancherului rus Gherman Gorbunțov să fie transmis instituțiilor de drept din Marea Britanie. În cererea sa către Eduard Harunjen, Usatîi declară că nu are încredere în Procuratura Republicii Moldova și că este gata să fie audiat la Londra şi să fie supus, totodată, testului cu detectorul de minciuni. Potrivit avocatului liderului formațiunii "Partidul Nostru", clientul său susține că Procuratura Generală a dispus ilegal intentarea cauzei penale, pentru a împiedica instituțiile de drept din Marea Britanie să stabilească adevărații complici ai infracțiunii comise la Londra.

Apărătorul lui Usatîi afirmă că procurorii amână expedierea dosarului în judecată, întrucât nu sunt interesați să afle adevărul.

Istrate a mai declarat că a depus un demers pentru ca interviul oferit Jurnal TV de către Vitalie Proca să fie anexat la materialele dosarului, dar şi să fie audiaţi killerul și cei care l-au ajutat să-și perfecteze actele. Avocatul susține că a fost anunţat că demersul este admis parțial, însă nu s-a precizat ce anume. Totodată, apărătorul lui Renato Usatîi a solicitat anularea mandatului de arestare emis pe numele clientului său. După mai multe amânări, cererea urmează să fie examinată mâine la Judecătoria Chișinău. Șefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale a declarat că va reveni cu o reacție, însă acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu a mai răspuns la telefon. Șeful adjunct al PCCOCS, instituția care instrumentează dosarul, a respins acuzațiile și a declarat că odată ce nu este cunoscut locul aflării lui Usatîi, învinuirea nu-i poate fi adusă la cunoştinţă, de aceea nici cauza nu poate fi expediată în judecată.