O reformă a Procuraturii doar pe hârtie, în interesul celor care o controlează. Astfel au calificat mai mulţi deputaţi proiectul de lege privind reformarea Procuraturii Generale, prezentat astăzi pentru a fi votat în primă lectură. Documentul, care prevede un nou mecanism de numire a Procurorului General, dar şi salarii mai mari pentru procurori, a stârnit discuţii aprinse în Legislativ.

Noua lege a Procuraturii prevede că procurorul general va avea un mandat extins de 7 ani, în loc de 5, cât este în prezent. Totodată, acesta nu va mai fi numit de Parlament, ci de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Proiectul nu este însă pe placul deputaţilor liberali, comunişti şi socialişti, care cred că, prin promovarea lui, PD şi PLDM încearcă să obţină un plus de imagine.

Modificarea mecanismului de numire a Procurorului General intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului. Dispoziţiile vor intra în vigoare doar în cazul în care Legea Supremă va fi modificată, iar pentru asta sunt necesare cel puțin 68 de voturi, pe care coaliția de guvernare nu le-ar aduna nici dacă inițiativa ar fi susținută de comuniști.

Totodată, legea prevede salarii mai mari pentru procurori, care ar urma să primească 90 la sută din cât câştigă în prezent un judecător.

După ce au dezbătut proiectul de lege timp de patru ore, deputaţii au amânat votul până la şedinţa de mâine a Legislativului. Dacă va fi adoptată de Parlament, Legea Procuraturii, cu excepția noului mecanism de numire a Procurorului General, urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.