Au rămas zile numărate până la plecarea lui Barack Obama de la șefia Statelor Unite. El s-a adresat pentru ultima oară americanilor, printr-un tradiţional discurs de adio, la finalul a opt ani de mandat. Spre deosebire de predecesorii săi, Obama nu a ţinut discursul din Biroul Oval, ci a mers la Chicago. El le-a spus americanilor că lasă ţara mai puternică şi mai prosperă decât în urmă cu opt ani, chiar dacă mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit.

Pentru ultima dată în calitate de preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama a urcat pe o scenă instalată la Chicago, la câteva străzi de locul unde a ţinut discursul de mulţumire la câştigarea primului său mandat, la sfârșitul anului 2008. Cu zece zile înainte de a-și încheia cel de-al doilea mandat, democratul în vârstă de 55 de ani a ținut un discurs de rămas bun în fața a 18 mii de persoane. El a făcut bilanţul principalelor realizări ale sale, referindu-se la îmbunătăţirea climatului economic, reducerea ratei şomajului, legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, dar și la refacerea relaţiilor diplomatice cu Havana, succese care, a spus el, nu păreau posibile la începutul mandatului său.

Obama a recunoscut, totuși, că mai sunt multe de făcut în țară. Fără a-l critica direct pe succesorul său, Barack Obama a făcut un apel la cetăţenii americani și le-a cerut să se implice mai mult în viaţa publică, subliniind că, în continuare, crede în puterea oamenilor obişnuiţi de a face schimbări.

Alături de Barack Obama, la Chicago a fost și familia sa. La finalul discursului, liderul american a fost copleșit de emoții atunci când a vorbit despre cei dragi, în special, despre Prima Doamnă, pe care a numit-o cea mai bună prietenă a sa.

Preşedintele în exerciţiu a promis poporului american că va continua să îi fie alături ca și cetăţean. El şi-a încheiat discursul făcând trimitere la sloganul primei sale campanii prezidenţiale.

Vizita la Chicago a lui Obama a fost ultima în calitate de preşedinte şi cea de-a 445-a sa călătorie cu Air Force One. Barack şi Michelle Obama vor rămâne la Washington încă doi ani, până când fiica lor cea mică, Sasha, va termina liceul. La 20 ianuarie, actualul lider american îi va ceda puterea republicanului Donald Trump, în vârstă de 70 de ani.