O nouă inițiativă legislativă marca PD provoacă controverse. Este vorba despre un proiect care prevede scoaterea infracțiunilor economice de sub incidența Codului Penal. Astfel, antreprenorii certați cu legea vor scăpa de închisoare dacă vor restitui prejudiciul cauzat. În timp ce deputatul PD Sergiu Sîrbu susține că inițiativa va face mediul de afaceri mai prietenos, unii experți afirmă că, de fapt, este o șansă pentru funcționarii implicați în business să scape de răspundere penală.

Reprezentanții PD și-au făcut publică inițiativa după o ședință la sediul formațiunii. Potrivit lui Sergiu Sîrbu, proiectul ar fi venit din partea Ministerului Justiției, iar PD nu ar fi făcut decât să-i ofere sprijin politic.

Unii economiști spun că argumentele membrilor PD în susținerea proiectului sunt lipsite de substanță, iar adevăratul scop este protejarea intereselor funcționarilor care au afaceri.

Deși presupun o serie de riscuri, totuși, măsurile sunt așteptate de antreprenori, mai susțin economiștii.

Potrivit reprezentanților PD, în cadrul aceleiași reforme urmează să fie revizuite și competențele unor structuri de control. Astfel, unele atribuții ale Ministerului de Interne și ale Centrului Național Anticorupție ar putea fi preluate de inspectoratele de stat și Serviciul Fiscal. Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie să fie susținut de Guvern și Parlament.