Concurs cu scandal pentru suplinirea celor trei funcții vacante de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Reprezentanții PL și PLDM din Comisia Mass-Media a legislativului au părăsit ședința la care au fost audiați candidații. „Concursul este mimat”, susține opoziția parlamentară, în timp ce reprezentanții guvernării resping acuzațiile. În lipsa opoziției, competiția a fost câștigată de către o angajată a CCA, o funcționară consulară, dar și de către o fostă angajată a uneia dintre televiziunile holdingului controlat de către şeful PD.

Dintre cei 12 candidați înscriși la concurs, doar nouă s-au prezentat în fața membrilor comisiei de profil. Unul dintre pretendenții aleși unanim este Dorina Curnic, actualmente șefă de direcție în cadrul CCA. Deși au votat-o, unii deputați nu au avut răbdare să-i asculte argumentele până la capăt.

Tot cu șase voturi a fost selectată și Tatiana Buraga, angajată a Ambasadei României la Chișinău, care a recunoscut că nu are experiență în mass-media.

Unul dintre fotoliile vacante ale Consiliului Audiovizualului ar putea fi ocupat de o fostă angajată a uneia dintre televiziunile deținute de holdingul lui Vladimir Plahotniuc.

Unii pretendenți, care nu au fost acceptați, au vorbit însă tranșant despre monopolizarea pieței mass-media.

Deși procedura de vot a fost deschisă, înainte de a-și anunța sprijinul pentru un candidat sau altul, membrii Comisiei parlamentare Mass-Media au cerut presei să părăsească sala. De altfel, doar șase dintre cei 11 membri ai comisiei de profil au fost prezenți la desfășurarea concursului. Reprezentanții PL și PLDM au plecat încă înainte de intervievarea candidaților, în semn de protest.

După plecarea reprezentanților opoziției, în sală au rămas doar deputații PD, întrucât cei ai PSRM și PCRM au lipsit. Concursul i-a cam plictisit pe unii exponenți ai guvernării, care ieșeau periodic din sală, așa încât au fost telefonați pentru a participa la procedura de vot.

Cei trei candidați pentru postul de membru al CCA vor accede în funcție doar după ce vor fi susținuți și de Parlament. Ei ar urma să-i înlocuiască pe Dinu Ciocan, Mariana Onceanu-Hadârcă şi Nicolae Damaschin, ale căror mandate au expirat primăvara trecută. Comisia Mass-Media a selectat și un membru al Consiliului de Observatori al TeleRadio-Moldova. Dintre cei doi participanți la concurs a fost aleasă Larisa Călugăru, care a mai ocupat această funcție.