Platforma Demnitate și Adevăr propune un proces de asanare a clasei politice după modelul celui de la Nurnberg. Reprezentanții formațiunii spun că vor pune în aplicare mai multe mecanisme prin care să fie implementată o lege a lustrației, atunci când partidul va accede la guvernare. În opinia membrilor Platformei Demnitate și Adevăr, este nevoie de un amplu proces de înfăptuire a justiţiei, dar și de asigurare a unui sistem de vot proporțional preferențial, astfel încât în fruntea țării să vină politicieni integri. Potrivit președintelui Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, curățarea clasei politice de persoane cu probleme de integritate poate avea loc pe două căi.

Cea de-a doua etapă ține de lustrația clasei politice și a sistemului administrativ, mai spun reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr.

Membrii formațiunii susțin că trebuie deferiți justiției toți funcționarii implicați în jaful secolului, în spălarea miliardelor rusești prin sistemul bancar, în preluarea afacerilor prin atacuri raider, acte grave de corupție, dar și în prejudicierea bugetului de stat.

Un aspect esențial în procesul de lustrație a clasei politice este adoptarea sistemului de vot proporţional preferenţial cu liste deschise, declară reprezentanții Platformei Demnitate şi Adevăr. Tocmai de aceea, membrii formațiunii vor insista să fie anulată trecerea la sistemul mixt de vot.

Persoanele și instituțiile vizate nu au comentat afirmațiile. Potrivit lui Andrei Năstase, formațiunea a expediat o solicitare la adresa guvernării în care cere organizarea unui referendum privind anularea sistemului electoral mixt și este în așteptarea unui răspuns. În solicitarea sa, Platforma Demnitate și Adevăr invocă aplicarea Articolului 2 din Constituție, potrivit căruia, suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o poate exercita în mod direct, precum și Articolul 75, ce stipulează că cele mai importante probleme ale statului sunt supuse referendumului. Amintim că acum două săptămâni, a avut loc o manifestație antiguvernamentală, organizată de Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, în care protestatarii au cerut anularea votului mixt, aprobat în pofida recomandărilor instituțiilor europene.