Autoritățile de la Madrid i-au acordat cinci zile liderului separatist pentru a face lumină în legătură cu declararea independenţei regiunii. Dacă președintele regional va confirma separarea de Spania, el va primi un termen suplimentar pentru a se răzgândi. În caz contrar, Catalonia riscă să rămână fără autonomie. De la tribuna legislativului de la Madrid, premierul spaniol, Mariano Rajoy, l-a acuzat pe liderul de la Barcelona că a creat în mod deliberat o confuzie atunci când a înghețat procesul de independență în așteptarea altor tratative. Rajoy a refuzat orice dialog și i-a cerut lui Carles Puigdemont să fie mai explicit în privinţa crizei politice din Catalonia.

Președintelui regional i-a fost date cinci zile pentru a face lumină în intențiile sale privind declararea independenţei Cataloniei. Dacă Puigdemont va confirma independenţa regiunii, Madridul îi va acorda un termen suplimentar de gândire, până pe 19 octombrie. În caz contrar, autoritățile spaniole au spus că vor suspenda autonomia Cataloniei.

Cu două zile în urmă, liderul de la Baracelona a semnat Declaraţia de Independență a regiunii, însă într-un mod simbolic. El a suspendat punerea în aplicare a deciziei, pentru a purta negocieri cu Madridul în privinţa secesiunii Cataloniei de Spania.