Știrile Curente

Meteo Horoscop
Diaspora: Ne-au furat dreptul la vot
„Au frică, de aceea ne-au furat dreptul la vot!”, „Trei circumscripţii pentru moldovenii de peste hotare este o bătaie de joc!” Sunt reacţiile mai multor reprezentanţi ai diasporei după ce guvernul a aprobat harta circumscripţiilor electorale pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Conaţionalii noştri din străinătate spun că, în aceste condiţii, se vor mobiliza şi vor veni acasă în ziua scrutinului pentru a schimba starea lucrurilor din ţară. 

Conform hărții finale aprobate de Guvern, care cuprinde în total 51 de circumscripții, 48 vor fi constituite pe teritoriul țării, inclusiv două în regiunea transnistreană şi doar trei în afara granițelor, pentru diasporă. În timp ce în ţară, fiecărei circumscripţii îi revin aproximativ 60 de mii de alegători, peste hotare lucrurile stau cu totul altfel. În Europa, potrivit datelor oficiale, sunt peste 200.000 de conaţionali, care vor fi reprezentați de numai un deputat. O singură circumscripţie va fi destinată şi statelor din Est, unde potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, s-ar afla peste 470.000 de cetăţeni moldoveni. Silvia Bârcă, profesoară originară din satul Otac, Rezina, stabilită de 15 ani în Irlanda, spune că urmăreşte cu multă îngrijorare evenimentele de acasă şi chiar dacă actuala guvernare a promis anterior că prin intermediul votului mixt puterea se va apropia de popor, în realitate, observă că aceasta sfidează voinţa oamenilor.

Cristina Pruteanu, o altă voce activă a diasporei, care a lucrat timp de 15 ani în Italia, consideră că decizia autorităţilor este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor aflaţi peste hotare.

La rândul său, Dorian Frăsâneanu, student la Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova, consideră că felul în care a fost creată harta circumscripţiilor reprezintă o încercare a actualei guvernări de a închide gura diasporei. 

Președintele comisiei de constituire a circumscripţiilor, Iurie Ciocan, a declarat anterior că modul în care au fost aprobate circumscripţiile nu reprezintă o viziune politică, ci una tehnică. 
 
14 November 2017 19:23 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64