Un şir de greşeli sistemice. Anume acestea au dus la decesul lui Andrei Brăguţă, tânărul mort în Penitenciarul nr. 16. Avocatul poporului a reconstituit filmul evenimentelor şi a scos în evidență erorile comise de fiecare dintre instituţiile statului, în a căror custodie s-a aflat victima.

Ombudsmanul a creat o comisie specială de anchetă şi a efectuat 23 de vizite de documentare în 16 instituţii care au avut legătură cu situaţia în care a ajuns tânărul Andrei Brăguţă.

În cadrul raportului, specialiştii au reluat pas cu pas filmul evenimentelor din luna august. Astfel, spun ei, după ce a fost reţinut de inspectorii de patrulare, Brăguţă a fost dus la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, unde a fost ţinut trei ore, iar procesul-verbal de reţinere i-a fost întocmit în doar cinci minute. Ulterior, reţinutul a fost transportat la izolatorul de pe strada Tighina, după care la Spitalul de Urgenţă.

Brăguţă a fost adus înapoi la izolatorul de pe strada Tighina, unde a fost plasat într-o celulă împreună cu patru deţinuţi. Ulterior, a ajuns la Judecătoria Ciocana, unde urma să i se aplice arestul. Potrivit ombudsmanului, la un moment dat, deţinutul a ajuns şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Într-un final, la Penitenciarul nr. 16, lui Brăguţă i s-a acordat totuşi ajutor medical, însă la scurt timp tânărul a murit. Greşelile comise de angajaţii statului au început încă de la reţinerea lui de către ofiţerii Inspectoratului Național de Patrulare. Aceştia l-au urmărit 60 de km şi puteau cere ajutorul altui echipaj pentru a diminua stresul şoferului, spun specialiştii. Punctul culminant a fost totuşi plasarea lui în penitenciar.

Amintim că Andrei Brăguţă a fost reţinut la mijlocul lunii august pentru că s-ar fi certat cu inspectorii unui echipaj de patrulare, iar peste câteva zile a murit în penitenciar. El a fost plasat în arest, deşi suferea de tulburări psihice. Cauza oficială a morţii este insuficienţă respiratorie, cauzată de bronhopneumonie purulentă bilaterală.