Știrile Curente

Meteo Horoscop
Moartea lui Brăguţă, greşeli de sistem
Un şir de greşeli sistemice. Anume acestea au dus la decesul lui Andrei Brăguţă, tânărul mort în Penitenciarul nr. 16. Avocatul poporului a reconstituit filmul evenimentelor şi a scos în evidență erorile comise de fiecare dintre instituţiile statului, în a căror custodie s-a aflat victima. 

Ombudsmanul a creat o comisie specială de anchetă şi a efectuat 23 de vizite de documentare în 16 instituţii care au avut legătură cu situaţia în care a ajuns tânărul Andrei Brăguţă.

În cadrul raportului, specialiştii au reluat pas cu pas filmul evenimentelor din luna august. Astfel, spun ei, după ce a fost reţinut de inspectorii de patrulare, Brăguţă a fost dus la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, unde a fost ţinut trei ore, iar procesul-verbal de reţinere i-a fost întocmit în doar cinci minute. Ulterior, reţinutul a fost transportat la izolatorul de pe strada Tighina, după care la Spitalul de Urgenţă.

Brăguţă a fost adus înapoi la izolatorul de pe strada Tighina, unde a fost plasat într-o celulă împreună cu patru deţinuţi. Ulterior, a ajuns la Judecătoria Ciocana, unde urma să i se aplice arestul. Potrivit ombudsmanului, la un moment dat, deţinutul a ajuns şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Într-un final, la Penitenciarul nr. 16, lui Brăguţă i s-a acordat totuşi ajutor medical, însă la scurt timp tânărul a murit. Greşelile comise de angajaţii statului au început încă de la reţinerea lui de către ofiţerii Inspectoratului Național de Patrulare. Aceştia l-au urmărit 60 de km şi puteau cere ajutorul altui echipaj pentru a diminua stresul şoferului, spun specialiştii. Punctul culminant a fost totuşi plasarea lui în penitenciar.

Amintim că Andrei Brăguţă a fost reţinut la mijlocul lunii august pentru că s-ar fi certat cu inspectorii unui echipaj de patrulare, iar peste câteva zile a murit în penitenciar. El a fost plasat în arest, deşi suferea de tulburări psihice. Cauza oficială a morţii este insuficienţă respiratorie, cauzată de bronhopneumonie purulentă bilaterală. 
 
05 December 2017 19:25 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64