Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2018 poartă un caracter electoral-populist şi conține un deficit bugetar care depăşeşte de aproape două ori limita admisă de legislaţie. Avertismentul a fost făcut într-o declarație a Platformei Demnitate şi Adevăr, în care se mai spune că bugetul pentru 2018 va fi unul de concentrare excesivă a resurselor financiare la centrul puterii oligarhice.

Precizăm că în timpul dezbaterilor publice pe marginea proiectului Legii bugetului de stat, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova a venit cu 15 propuneri în acest sens, iar directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a declarat că, din păcate, nu a avut posibilitatea să le discute.

Formațiunea mai menționează că descentralizarea reală și consolidarea autonomiei locale în conformitate cu standardele europene reprezintă pilonii de bază pentru modernizarea țării.

Precizăm că în timpul dezbaterilor pentru stabilirea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2018, mai mulţi deputaţi din opoziţie au declarat că autorităţile locale sunt neglijate, iar acest lucru dezvăluie interesul real al guvernării. Astfel, unele modificări legislative vor diminua bugetele locale, iar politica fiscală ar fi modificată astfel încât veniturile să fie folosite în scop electoral. Mai notăm că proiectul Legii bugetului, votat în primă lectură, prevede un deficit bugetar de 4,7 miliarde de lei care urmează a fi finanțat atât din surse externe, cât și din surse interne, respectiv din împrumuturi străine şi din privatizarea patrimoniului public.