Șeful PD, Vladimir Plahotniuc, este învinuit în Rusia de omor şi tentativă de omor și a fost anunțat în urmărire internațională într-un dosar deschis de Comitetul de Anchetă al Federației Ruse. Informația a fost confirmată pentru Jurnal TV de către ofiţerul de presă al Judecătoriei Basmannîi din Moscova. Oligarhul, care deține și cetățenia rusă, este acuzat că ar fi implicat în cel puțin două asasinate comise cu deosebită cruzime. Pe de altă parte, serviciul de presă al PD califică acțiunile structurilor de anchetă de la Moscova drept un act de hărțuire și persecuție politică.

Potrivit ofițerului de presă al Judecătoriei Basmannîi din Moscova, Iunona Țariova, pe 30 noiembrie instanța a decis plasarea în arest preventiv a lui Vladimir Plahotniuc, hotărâre care a fost luată în lipsa învinuitului.

Vladimir Plahotniuc este învinuit de tentativă de omor comisă de un grup organizat, motivat de ură politică, ideologică, rasială, etnică sau religioasă. Hotărârea Judecătoriei Basmannîi din Moscova a fost contestată într-o instanță superioară. Potrivit procedurii, mandatul de arestare urmează să intre în vigoare după ce va fi emisă o hotărâre definitivă. Acest lucru este valabil și pentru urmărirea internațională anunțată pe numele lui Vladimir Plahotniuc.

Acum două luni, primarul de Bălți Renato Usatîi declara că deține probe care confirmă faptul că șeful PD are și cetățenia rusă. Și liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a publicat anterior copia paşaportului rusesc care îi aparţine lui Plahotniuc. Atunci, membrii PD, finul oligarhului, Andrian Candu şi naşa lui, Raisa Apolschii, se arătau surprinşi de această informaţie. În 2011 şi 2013, întrebat dacă are și alte cetăţenii, Plahotniuc nu a pomenit nimic despre cea rusă. Oligarhul a fost monitorizat de Interpol din 2007 până în 2012 pentru legăturile acestuia cu mafia rusească Solnțevskaia. Șeful PD a negat inițial acest lucru, însă ulterior a recunoscut, după ce informaţia a fost confirmată de către ministrul de Interne din acea perioadă, Dorin Recean.