Mihail Saakașvili a fost dat în urmărire de către autoritățile ucrainene. Se întâmplă după ce ieri, fostul președinte georgian a fost reținut de forțele de securitate de la Kiev şi eliberat ulterior de protestatari. Fostul guvernator al regiunii Odesa refuză să se predea și îndeamnă ucrainenii să iasă în stradă.

După ce mascații au descins cu percheziții în locuința fostului președinte georgian, Saakașvili a fost reținut și urcat într-o dubă a poliției. Acesta a evadat însă cu ajutorul susținătorilor săi, care au blocat accesul furgonetei. Însoțit de suporteri, politicianul s-a îndreptat către legislativul de la Kiev.

Fostul guvernator al regiunii Odesa, care a devenit liderul opoziţiei din Ucraina, este învinuit de sprijinirea unei organizații criminale și tăinuirea activității acesteia, dar și de tentativă de lovitură de stat. El a afirmat că nu se va preda autorităţilor și că este persecutat la comanda directă a preşedintelui Poroşenko.

Simpatizanții politicianului au instalat corturi și au ridicat baricade în fața Radei Supreme de la Kiev. Ulterior, forțele de securitate au luat cu asalt orășelul improvizat pentru a-l reține din nou, pe Mihail Saakașvili. Operațiunea s-a soldat însă cu violențe, mai multe persoane fiind rănite.

Mihail Saakașvili nu a fost găsit însă în fața Radei, astfel că a fost dat în urmărire. La rândul său, liderul de la Kiev, Petro Poroșenko, a declarat că situația de ieri a șocat o lume întreagă și s-a arătat mulțumit de faptul că poporul ucrainean și-a dat seama că este vorba despre o campanie finanțată de Moscova și a ignorat corturile din fața legislativului. Precizăm că în luna iulie, Poroșenko i-a retras cetățenia lui Saakașvili, care primise pașaport ucrainean în 2015 și numit guvernator al regiunii Odesa chiar de către liderul de la Kiev.