Știrile Curente

Meteo Horoscop
Acces interzis pentru unii reporteri
Pentru prima dată de la preluarea mandatului de preşedinte, Igor Dodon a deschis porţile Reşedinţei de Stat de la Condriţa pentru presă. Însă, nu toţi jurnaliştii au fost lăsaţi să vină la vila prezidenţială. Lui Constantin Grigoriţă, fotoreporterul care anterior i-a adresat întrebări incomode şefului statului, nu i s-a permis să participe la conferinţa de presă organizată ieri de Dodon. Jurnalistul spune că i s-a interzis accesul chiar dacă s-a acreditat din timp pentru eveniment.  Constantin Grigoriţă spune că pe 24 iulie a contactat-o pe şefa Serviciului de presă al Preşedinţiei, iar apoi, la indicaţia acesteia, a expediat o solicitare pe adresa de e-mail a instituţiei. Totuşi, atunci când s-a prezentat în faţa Palatului Republicii, de unde jurnaliştii acreditaţi au fost preluaţi pentru a fi duşi cu autocarele la Condriţa, Constantin Grigoriţă a descoperit cu stupoare că nu se regăseşte în liste. Mai mult, el spune că a fost îndemnat să sune la numere de telefon la care nu răspundea nimeni. La începutul acestui an, jurnalistul i-a adresat lui Igor Dodon câteva întrebări incomode, referindu-se la conflictul din regiunea transnistreană şi la relaţia lui cu oficialii de la Moscova. "Cum președintele țării poate să meargă să-și ceară scuze de la cel care ne-a agresat? Cum un președinte poate să-și ceară scuze de la agresor?", l-a întrebat Grigoriţă, fost soldat în termen în timpul războiului de la Nistru, pe Igor Dodon. Dodon spune însă că nu el a luat decizia de a-i interzice lui Constantin Grigoriţă accesul la întrunirea de la Condriţa. Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al preşedintelui, pentru a comenta acuzaţiile lui Constantin Grigoriţă, dar Ion Ceban n-a fost de găsit. Astăzi, şapte organizațiile neguvernamentale de media au emis o declaraţie prin care au condamnat cazurile tot mai frecvente de impunere a unor restricții de către autoritățile statului în ceea ce privește accesul jurnaliştilor la evenimentele de interes public. În timpul întâlnirii cu presa, Igor Dodon a fost întrebat şi despre evenimentul de sâmbăta trecută când, potrivit Ziarului de Gardă, ar fi organizat cumetria mezinului familiei la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa. Atunci, pe porțile extrem de bine păzite ale complexului din inima Codrilor au intrat, rând pe rând, cel puţin 25 de automobile, majoritatea de lux, iar polițişti și reprezentanți ai serviciilor de securitate, îmbrăcați în civil, supravegheau zona. Igor Dodon a spus că nu vede nicio problemă de legalitate în acest sens.
Gestul lui Dodon de a folosi Reşedinţa de Stat de la Condriţa pentru un eveniment privat a fost denunţat de Platforma Demnitate şi Adevăr. Formaţiunea a catalogat acţiunile preşedintelui drept imorale şi ilegale, în condiţiile în care vila este întreţinută din banii contribuabililor. În cadrul evenimentului de ieri, şeful statului le-a arătat jurnaliştilor în mare grabă reşedinţa renovată, dar NU le-a permis să intre în clădire pentru a vedea ce fel de lucrări s-au făcut şi ce cheltuieli au implicat acestea. Deşi admite că la renovarea vilei prezidenţiale s-au folosit şi alţi bani decât cei alocaţi de Cancelaria de Stat, Dodon n-a vrut să precizeze despre ce sumă este vorba. Totuşi, mai mulţi muncitori care au făcut reparaţia au spus anterior că, pe lângă lucrările achitate din buget, cum ar fi schimbarea podelelor, la vila prezidenţială au avut loc şi altfel de renovări, mult mai costisitoare. 
27 July 2017 19:47 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64