Este stare de catastrofă naturală în statul american Florida din cauza uraganului Irma. În doar câteva ore de când a atins uscatul în Statele Unite, furtuna a provocat pagube enorme și au fost înregistrate deja primele patru decese. Orașe întregi au fost acoperite de ape, iar patru milioane de oameni au rămas fără curent electric.

Uraganul Irma a atins litoralul din vestul statului Florida şi a continuat să înainteze pe uscat, devastând tot ce a întâlnit în cale.

Deși deasupra uscatului, forţa furtunii a scăzut şi a fost retrogradată din categoria a patra în cea de-a doua, efectele au rămas la fel de grave pentru statul Florida. Rafalele de 175 de kilometri pe oră au provocat inundaţii de amploare.

Distrugeri masive sunt raportate în mai multe orașe americane, unde nivelul apelor a ajuns

la trei sau chiar la cinci metri. Preşedintele Donald Trump a anunţat că va merge în Florida în curând și a decretat stare de catastrofă naturală în acest stat.

Anterior, uraganul Irma a devastat mai multe insule în Caraibe şi a ucis 27 de oameni în această regiune. Întreaga administraţie americană este mobilizată pentru a face faţă urgiei.

Potrivit autorităților americane, în Florida sunt peste patru milioane de oameni care au rămas fără curent electric. Uraganul a provocat cea mai mare operațiune de evacuare din istoria Statelor Unite. Aproape şapte milioane de oameni au primit ordin de a-și părăsi locuințele. Pentru ei au fost amenajate 120 de adăposturi temporare, capabile să găzduiască un număr mare de sinistraţi. Evacuări masive au fost dispuse și în Georgia și Carolina de Sud, aflate, de asemenea, în pericol. Irma este considerat cel mai puternic ciclon format în Atlantic în ultimul secol şi unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată.