Știrile Curente

Meteo Horoscop
Cer transparență din partea ANRE
Un grup de experți economici solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să facă publice mai multe informații cu privire la tarifele pentru gazele naturale, înainte de a examina cererea Moldova-Gaz cu privire la acest subiect. În opinia specialiștilor, lipsa de transparență din partea instituției lasă loc de interpretări cu privire la corectitudinea noilor prețuri care vor fi stabilite. Și asta pentru că, potrivit economiștilor, consumatorii plătesc pentru gaze cu aproape 30 la sută mai mult decât ar trebui. 

Experți în energetică au venit cu această solicitare după ce tot ei au atenționat anterior că tarifele pentru gazele naturale, plătite de cetățeni, sunt umflate. Asta pentru că, în ultimii doi ani, preţul de import al gazelor din Rusia a scăzut considerabil. În plus, şi dolarul american, în care sunt făcute plățile pentru Gazprom, s-a depreciat simţitor faţă de leul moldovenesc. La scurt timp după aceste afirmații, Moldova-Gaz a depus o cerere la ANRE privind stabilirea unor noi tarife pentru anul curent. 

Specialiștii în energetică au venit cu o solicitare și la adresa Guvernului. 

Reprezentanții Guvernului nu au comentat solicitarea, iar șeful Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, ne-a spus că este ocupat. Anterior, mai mulți reprezentanți ai societății civile au acuzat ANRE că menține tariful majorat artificial la indicaţia PD, astfel încât acesta să fie micșorat în preajma alegerilor parlamentare, acuzații la care cele două entități nu au reacționat. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ANRE a spus recent că solicitările celor care au protestat în fața instituției, cerând ieftinirea gazului, ar avea tentă politică, iar calculele economiștilor independenți ar fi greșite. 
 
13 February 2018 19:18 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717