Copiii și adolescenții pot să se adăpostească centrului de găzduire până la 45 de zile
Social 15 ianuarie 2021, 17:33 | 1001

Singurul serviciu din țară, care adăpostește adolescenții și copiii străzii, și-a extins activitatea. Până acum patru zile, beneficiarii de până la 18 ani puteau rămâne acolo doar pe timp de zi. Acum însă, ei pot rămâne în cadrul centrului de găzduire inclusiv noaptea.

MARIANA FRUNZA, managerul Serviciului de asistență stradală: "Aici era o sală de odihnă pentru copii, acum este dormitorul pentru băieți. Alături a fost sala de sport, din care noi am făcut dormitorul pentru fete. Depistăm copiii. Avem câteva adrese. Mergem la fața locului, discutăm cu copiii și îi convingem să vină la noi."

VICTORIA CREANGA, pedagog social la Serviciul de asistență stradală: "Pleacă, iarăși vin, noi nu îi impunem, nu îi ținem cu forța, este un serviciu de care pot veni să beneficieze de masă caldă, de lucru cu specialiștii, de un spațiu pentru odihnă, de calculatoare."

Copiii și adolescenții pot să se adăpostească aici până la 45 de zile.

MARIANA FRUNZA, managerul Serviciului de asistență stradală: "Noi, când luăm legătura cu raioanele și cu părinții, încercăm să le explicăm - la noi, da este un serviciu, beneficiază, dar oricum copilul se află în stradă. Este foarte greu, luând în considerare că raioanele nu au atât de multe servicii pentru copii."

Ulterior, unii sunt preluați în centrele de plasament sau revin în familii. Alții însă, ajung în stradă.

VICTORIA CREANGA, pedagog social la Serviciul de asistență stradală: "În stradă la noi este un număr foarte mare de minori. Rămân în stradă pentru că nu au altă ieșire din spusele lor, ei nu vor nici acasă să se întoarcă, nici la un centru de plasament nu vor să meargă obișnuințele lor sunt de a consuma substanțe narcotice, care, din spusele lor, îi ajută să se încălzească pe timp de iarnă sau să uite de problemele cu care se confruntă."

Dimineață, la centru, erau trei adolescenți. Apoi au mai venit doi.

MARIANA FRUNZA, managerul Serviciului de asistență stradală: "Sunt copii care au plecat de acasă, deoarece părinții consumă alcool, la doi dintre acești copii."

Anul trecut, la evidența Serviciului de asistență stradală, singurul de acest fel din țară, se aflau 40 de copii și adolescenți. 30 dintre ei au venit la centrul de găzduire din Chișinău din raioanele țării.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie