Transparency International-Moldova a făcut un studiu privind transparența activității întreprinderilor administrate de stat
Social 26 ianuarie 2021, 19:48 | 953

Întreprinderile de stat au mari carențe când vine vorba de asigurarea accesului la informaţii. Multe dintre ele nu plasează informațiile cu caracter public pe site-urile oficiale sau admit conflicte de interese. Asta se arată într-un studiu efectuat de Transparency International-Moldova, care a monitorizat aproape 40 de întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni administrate de autoritățile publice centrale.

Ianina Spinei, expert TI-Moldova: "Deși am solicitat informații cu caracter public unele întreprinderi sau societăți pe acțiuni au fost destul de evazive în a ni le oferi. Când vorbim de remunerație un sfert din întreprinderile monitorizate nu ne-au dat aceste date."

Experții de la Transparency International-Moldova au constat că mărimea remunerațiilor membrilor consiliilor de administrare a întreprinderilor au depășit de până la șase ori salariul de bază al acestora, prezentat în declarația de avere.

Ianina Spinei, expert TI-Moldova: "Doar câteva cifre: salariul de bază de 78 de mii de lei, venitul din activitatea de reprezentant 219 mii de lei. Salariul de bază 192 de mii de lei, venitul din activitatea de reprezentant al statului 284 sau salariul de bază 195 de mii de lei, iar din activitatea de reprezentant al statului 1 milion 300 de mii de lei."

Probleme au fost depistate și la capitolul conflicte de interese.

Ianina Spinei, expert TI-Moldova: "E vorba de activitatea contabilului șef în consiliul de administrație, decizia directorului întreprinderii de a premia personalul și pe sine însuși, deciziile unui director de întreprindere de a angaja la întreprinderea pe care o conduce a nepotului său, premierea acestuia, includerea lui în grupului de lucru pentru achiziții."

În perioada 2018-2020 au fost pornite circa o sută de dosare penale în privința activității întreprinderilor de stat și a societăților pe acțiuni. Aproape fiecare al zecelea dosar a fost clasat. Studiul a fost efectuat cu sprijinul Ambasadei Olandei la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie