Un preț și mai mic este în Ucraina, de doar un leu și 55 de bani pentru un kilogram, iar în România - de 2 lei. O soluție ar fi Germania și alte state, lideri pe piața sucului, crede ministrul Agriculturii, Georgeta Mincu.

Prețul oferit de contractant este unul foarte mic, de aceea membrul Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară Nicolae Ciubuc spune că aici poate fi vorba despre o înțelegere de cartel între companiile intermediare.

La capitolul struguri stăm mai bine, afirmă Georgeta Mincu.

Oricum, fermierii nu au unde și cui să vândă marfa. Unii spun că în Republica Moldova NU seceta sau ploile cu grindină sunt dușmanul agricultorului, ci lipsa pieței de desfacere.

Anul trecut, nu doar strugurii au înghețat în podgorii, dar și sute de tone de mere au rămas pe copaci sau la pământ, sub zăpadă. În anul curent, situația ar putea să se repete... ”Care este situația cu exportul?”, întreabă deputații.

Experții au calculat că în acest an, producția de mere ar putea fi de 700 de mii de tone, iar din podgorii ar putea fi colectate 730 de mii de tone de struguri, dintre care aproximativ 460 de mii de tone - din gospodăriile țărănești.