Audieri publice privind legea electorală
Social 22 iulie 2019, 21:33 | 1119

La viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale, cetăţenii ar putea vota cu paşapoarte expirate şi chiar cu permise de conducere. Totodată, așa-numita „zi a tăcerii” ar putea fi reintrodusă, iar publicitatea stradală scumpă ar putea fi interzisă. Astfel de propuneri au răsunat astăzi la audierile publice pentru anularea sistemului mixt și revizuirea Codului Electoral.

Deputatul Blocului ACUM Platforma DA și PAS Lilian Carp a declarat că ar trebui să se revină la practica de instituire a „zilei tăcerii" înaintea alegerilor, inclusiv în privința publicității electorale stradale.

O altă problemă discutată a fost cea a asigurării votului în diaspora în condiţiile în care aproximativ jumătate dintre cetăţenii plecaţi peste hotare nu mai deţin paşapoarte moldoveneşti valabile.

Mai mult, Valeriu Paşa propune ca moldovenii, inclusiv cei aflați în străinătate, să aibă posibilitatea de a vota chiar şi cu permisul de conducere.

În cadrul audierilor publice a mai fost lansată propunerea de a reduce pragul electoral pentru partide la patru procente, pentru blocuri - la șase la sută, iar pentru candidaţii independenţi - la un procent. Deputaţi prezenţii la audieri îşi propun ca modificările la Codul Electoral să fie votate până la încheierea sesiunii parlamentare curente.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie