Solicitarea „Premier Energy” de a dubla tariful la curent alarmează populația Republicii Moldova
Social 18 ianuarie 2022, 19:35 | 1213

Solicitarea companiei „Premier Energy” de a dubla tariful la curent îi sperie pe locuitorii Chișinăului. Aceștia spun că nu știu cum își vor achita facturile pe timp de iarnă. De cealaltă parte, reprezentanții companiei susțin că majorarea cerută este o urmare a scumpirii gazelor la nivel mondial, care a afectat întregul lanț de aprovizionare cu resurse energetice. Argumentele nu sunt însă convingătoare pentru reprezentanții guvernării, care îi amintesc distribuitorului de curent că are contract valabil cu Centrala de la Cuciurgan până la sfârșitul lunii martie.

Solicitarea „Premier Energy” de dublare a tarifului actual a ajuns deja la ANRE. Distribuitorul argumentează prin scumpirea gazelor la nivel mondial, care a afectat întregul lanț de aprovizionare cu resurse energetice. Aceasta s-a reflectat și în costul energiei asigurate de „Energocom”, care, în perioada rece a anului acoperă 35- 40% din cererea de energie electrică în Republica Moldova, menționează cei de la „Premier Energy”.

REACȚIA PREMIER ENERGY: "Până la sfârșitul lunii noiembrie 2021, ÎCS „Premier Energy” SRL dispunea de resurse provenite din devieri tarifare pozitive, care urmau să fie restituite consumatorilor finali în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, fapt ce i-a permis să plătească achizițiile de energie electrică din luna noiembrie 2021. Dar deja în luna decembrie, soldul devierilor tarifare este unul negativ. Altfel spus, deja consumatorii finali acumulează devieri tarifare (datorii) faţă de ÎCS „Premier Energy” SRL, acestea depășind lunar 100 de milioane de lei şi fiind, în principal, o consecință a ajustării prețului aferent S.A. „Energocom”."

Argumentele nu sunt însă convingătoare pentru reprezentanții guvernării, care îi amintesc distribuitorului de curent că are contract valabil cu Centrala de la Cuciurgan până la sfârșitul lunii martie.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Cred că va fi o nouă achiziție publică pe piața electricității în primăvară și atunci este cazul de discutat despre o eventuală creștere a tarifelor dacă ea va fi necesară."

Deputatul PAS, Dan Perciun susține că nu înțelege calculele făcute de „Premier Energy”.

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Da, este adevărat că noi o parte din energia electrică o procurăm și de la „Termoelectrica”, pentru că ei o folosesc în procesul de asigurare cu agent termic și costurile alea s-au mărit, dar proporția acelei energii electrice procurate de al Termoelectrica este de doar 20 la sută, restul în continuare avem acel contract cu Cuciurgan. Și atunci calculele „Premier Energy” nu sunt clare nici pentru mine și aici ANRE-ul trebuie să verifice în ce măsură solicitarea lor este justificată. Vreau să vă spun că s-a discutat, din câte eu știu, cu „Premier Energy” în general să nu facă această solicitare acum, pentru că „Premeir Energy” este o companie multinațională, cu venituri de miliarde, iar acele devieri negative sunt infime raportate la veniturile pe care le au, dar ei nu au dat dovadă de solidaritate nicicum cu cetățenii."

VASILE GRIBINCEA, purtător de cuvânt „Premier Energy”: "Eu pot să precizez că într-adevăr volumul de energie electrică produsă de CET-urile locale în perioada rece a anului crește, deoarece aceste instalații lucrează după principiul cogenerării și, dat fiind faptul că ei produc și căldură termică, se produce totodată și mai multă energie electrică. Vara ele practic își reduc volumul de energie electrică produsă foarte mult, chiar au și pauze. Poate că Dan Perciun a avut în vedere o medie anuală."

Purtătorul de cuvânt al „Premier Energy”, ne-a confirmat că reprezentanții companiei au avut o întrevedere cu ministrul Infrastructurii Andrei Spânu, dar și cu reprezentanții ANRE. Detalii nu ne-a oferit însă. Pe 10 ianuarie curent ANRE a făcut publică solicitarea companiei „Premier Energy” vizând mărirea tarifului de la 1,51 lei pentru un kilowatt/oră până la 2,79 lei. Reprezentanții ANRE au la dispoziție 180 de zile pentru a analiza solicitarea respectivă.

Opinia ta contează. Comentează!