Deciziile puterii scot oamenii în stradă
Externe 5 iulie 2018, 16:31 | 2326

Adoptarea noului Cod Penal și a celui de procedură penală a provocat o altă serie de proteste în mai multe orașe din România. La București, mii de oameni revoltați au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile față de coaliția de guvernare. Au fost înregistrate și incidente violente între jandarmi și protestatari.

Manifestanții s-au adunat în fața Guvernului de la București, ca și până acum. Extrem de revoltați, ei au contestat adoptarea modificărilor la Codul Penal, au scandat lozinci împotriva PSD și au cerut demisia executivului Dăncilă.

La un moment dat, mai mulți oameni s-au așezat pe o parte a carosabilului. Jandarmii i-au rugat să se ridice și să se îndrepte către locul unde se protestează în mod obișnuit, zonă care a fost delimitată de garduri.

Protestatarii au refuzat însă să facă acest lucru, iar unii dintre ei au încercat să forţeze dispozitivul de jandarmi, înregistrându-se altercații.

Patru persoane au fost reţinute şi duse la secția de poliţie. Proteste au avut loc și în alte orașe din țară. La Brașov, sute de oameni au traversat străzile fără oprire.

O asemenea manifestație a avut loc și la Cluj-Napoca. Mai mulți localnici au mărşăluit prin oraş şi au blocat principalele străzi.

Proteste au avut loc și la Timișoara, Arad și Iași. Proiectul de modificare a Codului Penal, care include mai multe măsuri controversate, a fost adoptat IERI cu viteza luminii de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Textul urmează să fie trimis spre promulgare președintelui țării. Klaus Iohannis a declarat însă că va ataca modificările la Curtea Constituțională, denunțând o dictatură a majorității, care este profund dăunătoare democraţiei. La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, vizibil agasat, a declarat că nu-l surprinde anunțul președintelui, invocând că Iohannis ar fi „blocat” și alte legi importante.

Au urmat avertismente dure din partea Uniunii Europene. Comisia Europeană a anunţat că urmăreşte cu o îngrijorare tot mai mare ce se întâmplă în România. Oficialii europeni au mai precizat că nu vor ezita să ia deciziile de rigoare pentru a se asigura că modificările aduse Codului Penal respectă legislația comunității în domeniul justiţiei.

Opinia ta contează. Comentează!