Sarkozy este suspectat că, împreună cu avocatul său, a încercat să corupă un magistrat de la Curtea de Casaţie
Externe 1 martie 2021, 19:56 | 927

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat astăzi la trei ani de închisoare, dintre care doi ani - cu suspendare, pentru corupție şi trafic de influenţă. Procurorii au cerut o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru fostul șef al statului francez, în vârstă de 66 de ani. Nicolas Sarkozy este primul şef de stat acuzat de corupţie, potrivit presei de la Paris.

NICOLAS SARKOZY, fost președinte al Franței: "Sunt profund șocat de ceea ce s-a întâmplat și nu cer privilegii. Dacă am greșit, voi suporta toate consecințele. Nu sunt un om care se ferește de responsabilități."

Doi ani din condamnarea de trei sunt cu suspendare. Este foarte probabil totuşi ca Nicolas Sarkozy să nu meargă la închisoare, întrucât anul de condamnare cu executare poate fi convertit în arest la domiciliu sau supraveghere cu brăţară electronică, potrivit tribunalului. Ancheta a stabilit că a fost încheiat un "pact de corupţie" între fostul preşedinte, avocatul său şi un fost judecător în funcţie la Curtea de Casaţie, aceștia din urmă fiind condamnaţi la câte trei ani de închisoare, din care doi cu suspendare.

CELINE PARISOT, președintele sindicatului magistraților: "Cred că Parchetul Naţional Financiar a demonstrat că ocupă un loc în spațiul financiar, ducând la condamnări care nu ar fi văzut niciodată lumina zilei, dacă nu ar fi depus atât de mult lucru și curaj."

Cazul îşi are originea într-un alt dosar judiciar, în care fostul președinte al Franței este acuzat de finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz. Procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la începutul anului următor că el folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay, achiziţionată pentru a comunica cu avocatul său.

NICOLAS SARKOZY, fost președinte al Franței: "Este acceptabil ca cele mai intime conversații ale mele să fie spionate? Este acceptabil să fiu ținut în custodie pentru 15 ore? Vor să mă umilească."

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un singur alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat - şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru deturnare de fonduri publice.

Opinia ta contează. Comentează!