Unele dispozitive arată temperaturi incompatibile cu viața
Social 21 mai 2020, 22:14 | 2782

34 sau 35 de grade! Astfel de valori arată termometrele folosite de ceva timp a intrarea în spațiile publice acoperite, cum ar fi magazinele alimentare. În unele cazuri, poți avea surpriza ca paznicul să îți spună o temperatură chiar incompatibilă cu viața. Fără panică! declară specialiștii. Măsurătorile cu infraroșu detectează febra, nu temperatura normală a corpului.

La intrarea într-un magazin, clienții sunt lăsați să intre după culoarea pe care o arată termometrul.

Mergem la alt supermarket. Termometrul pare să indice hipotermie - 35, dar paznicul ne liniștește.

Aceeași situație poate fi aproape la toate instituțiile și magazinele din Chișinău. Chiar dacă măsurătoarele afișează temperaturi anormale, cu oscilații semnificative, personalul de pază consideră că omul e sănătos și îi permite accesul. În cazul dat, de exemplu, paznicul folosește două termometre consecutiv.

Suspiciunile sunt de prisos, spun specialiștii. Termometrele cu infraroșu sunt precise nu atât în determinarea corectă a temperaturii corpului, cât a stărilor febrile. Ele apar de la 38 în sus. Contează și metoda de măsurare și locul unde se ia temperatura. Dar nu pot indica un om sănătos drept bolnav.

Mai precise sunt termometrele medicale, cu mercur sau alcool, dar în actualul context epidemiologic, aplicarea lor e complicată.

În farmacii, prețul unui termometru cu infraroșu începe de la 1200 de lei, iar al unui clasic, cu mercur, costă până la 70 de lei. 

Opinia ta contează. Comentează!