Copiii deținutelor au avut acces liber, pentru scurt timp, în Penitenciarul pentru femei de la Rusca
Social 29 iunie 2022, 20:12 | 936

Își văd viața trecând pe alături, în timp ce copii lor cresc fără a cunoaște grija părintească. Vorbim despre oamenii care au ajuns după gratii pentru fapte grave și acum își pot vedea rudele doar odată la trei luni. Odată pe an însă, deținuții au parte de o adevărată sărbătoare, când copiilor li se permite să-i viziteze la închisoare tocmai patru ore. După o pauză de doi ani din cauza pandemiei, astăzi evenimentul a fost organizat din nou.

Deținută în Penitenciarul nr.7 – Rusca: "Zece ani nu-s zece zile sau zece săptămâni. Nu l-am văzut cum crește, cum a început să vorbească, să meargă. Între noi e o prăpastie enormă. Nuștiu cât timp mi-ar trebui să o umplu."

Femeia din imagini a rugat să-i protejăm identitatea. De zece ani face pușcărie pentru omor. Și-a lăsat fiul acasă pe când era doar un bebeluș și l-a văzut cum crește mai mult în fotografii.

Fiul deținutei: "Mi-a fost dor de mama și sunt bucuros că am văzut-o măcar azi, că pot sta cu ea. Lipsește în momente mai speciale, cum ar fi o excursie sau ceva de genul."

Femeia mai are de stat după gratii patru ani. Mama ei este bolnavă și își face griji.

Deținută în Penitenciarul nr.7 – Rusca: "Stând zi de zi cu un gând... Că o să ies acasă și o să o mai văd sau nu?"

Aceeași dramă o trăiesc practic toate femeile din Penitenciarul nr.7 – Rusca. Cu copiii de până la 18 ani se pot vedea odată pe lună, iar cu familiile, odată în trei luni. DANA, deținută în Penitenciarul nr.7 – Rusca: "Odată intrând în penitenciar, viața se oprește la poarta penitenciarului. Aici e aceeași rutină zilnică. Cât stai, viața trece pe lângă tine."

Timp de doi ani de pandemie, deținutele își vedeau apropiații doar online. Așa că astăzi, ziua în care li s-a permis să-și învite copiii în ospeție, a fost o adevărată sărbătoare. Această femeie a fost nerăbdătoare să-i arate fiicei sale cum trăiește și unde lucrează.

Deținută în Penitenciarul nr.7 – Rusca: "Sunăm acasă, dar se permite un apel pe săptămână, care durează doar 25 de minute. E prea puțin. Vrem să comunicăm cu apropiații în fiecare zi. Măcar cinci minute, să auzim că ei sunt bine. Mai mult nu avem nevoie de nimic."

Fiica deținutei: "Desigur îmi lipsesc discuțiile, pentru că e mama mea. Ne este dor. Bine că s-a terminat pandemia și ne-au permis să venim cu toții aici."

Rudele sunt cele care, de obicei, cresc copiii deținuților. În pofida tuturor greutăților, nu scapă nicio ocazie de a-și vedea apropiații în carne și oase.

VIRGINIA MUNTEANU, șef interimar al Secției reintegrare socială: "40 de condamnate au depus cereri pentru a fi vizitate de copiii de până la 18 ani. Scopul sărbătorii este de a reintegra condamnatul în societate."

Deținutele care nu au copii nu au avut parte de vizitatori. Totuși, unele s-au deghizat în personaje de poveste și clovni și au distrat copiii colegelor de celulă.

În Penitenciarul pentru femei de la Rusca își ispășesc pedeapsa 278 de condamnate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie