Înainte de începerea discuţiilor, Spania, România, Croaţia şi Lituania şi-au exprimat sprijinul pentru activarea sancţiunilor, notează dpa. Într-o decizie care a atras acuzaţii de amestec din partea Moscovei şi Minskului, cei 27 de miniştri de externe ai Uniunii Europene s-au întâlnit luni cu Svetlana Tihanovskaia, la Bruxelles.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că întâlnirea "este potrivnică scopului restabilirii stabilităţii", iar premierul belarus Roman Golovcenko a acuzat Occidentul că încearcă să alimenteze haosul în Belarus. "Ţara noastră se confruntă cu o presiune fără precedent din exterior", a mai spus Golovcenko.

Uniunea Europeană a pregătit sancţiuni împotriva a circa 40 de persoane considerate responsabile de represiunea din Belarus, însă unanimitatea celor 27 este necesară pentru adoptarea lor. Spinoasa chestiune a sancţiunilor se va afla acum pe agenda summitului de joi şi vineri care îi reuneşte la Bruxelles pe cei 27 de lideri europeni.

Alegerile prezidenţiale din Belarus desfăşurate în 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv, au fost urmate de ample proteste, care de multe ori au degenerat în violenţe.

Refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, şi-a propus să facă lobby pentru a obţine sprijin din partea ONU şi a altor organizaţii, în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus, scrie AGERPRES