Cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii vor fi puși în carantină pentru 14 zile
Social 29 noiembrie 2021, 20:05 | 767

Cetățenii Republicii Moldova care vin din opt state din sudul Africii vor fi puși în carantină pentru 14 zile. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Decizia Comisiei îi vizează pe cetățenii care sosesc din opt state, printre care Africa de Sud, Botswana, Mozambic, Namibia și altele. Carantina poate fi întreruptă după a șaptea zi dacă este efectuat un test PCR cu rezultat negativ. Totuși, cetățenilor le este recomandat să nu călătorească în țările din lista cu state potențial periculoase. Ministerul de Externe a primit sarcina să determine dacă există cetățeni ai Republicii Moldoveni în aceste state și dacă aceștia pot fi repatriați la necesitate. De asemenea, cetățenii străini, care au călătorit în ultimele 14 zile în regiunea Africii de Sud, nu pot avea acces pe teritoriul Republicii Moldova.

Membrii Comisiei au decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până pe 15 ianuarie 2022. Se mențin restricțiile actuale la nivel național, cu posibilitatea de revizuire a acestora în funcție de evoluția situației epidemiologice.

La Chișinău a ajuns primul lot de vaccin anti-COVID Spikevax, produs de compania Moderna. Autoritățile anunță că este vorba de 50 mii 400 de doze de vaccin, care au fost donate prin intermediul Platformei COVAX. Responsabilii din sănătate speră să crească rata de imunizare, în contextul în care ne aflăm în fața unui nou pericol determinat de apariția tulpinii Omicron în lume.

Vaccinul produs de Moderna utilizează tehnologia ARN mesager. În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Europeană a Medicamentului pentru utilizare în stare de urgență. În urma studiilor clinice, acest ser a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie