Parlamentul a aprobat mai multe măsuri implementate în perioada stării de urgență
Social 21 mai 2020, 23:08 | 756

Măsurile pe perioada stării de urgență în sănătate publică au primit astăzi undă verde din partea Parlamentului. Legea prevede inclusiv acordarea unui salariu în plus pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate.

Vor beneficia de până la un salariu de bază personalul Agenției naționale de sănătate publică, cel al instituțiilor și subdiviziunilor medicale subordonate Ministerului de Interne, Ministerului Apărării și Administrației naționale a Penitenciarelor, antrenat nemijlocit în acțiunile de prevenire, control și tratare a infecției. Totodată, un spor de până la 50 la sută este prevăzut pentru personalul din centrele de plasament temporar pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități din gestiunea Agenției naționale asistență socială. Angajații acelorași instituții infectați cu Covid-19 vor primi indemnizații unice de 16 mii de lei.

O altă prevedere este că în luna iunie, Poșta Moldovei va distribui la domiciliu pensiile și alocațiile sociale de stat. De asemenea, este prevăzută prelungirea mecanismului de subvenționare a cheltuielilor legate de achitarea salariilor, ajutorul de șomaj în mărime de 2 mii 775 lei titularilor de patentă antrenați în comerțul sau prestările de servicii pe piețele care și-au sistat activitatea, subvenționarea contribuției la bugetul asigurărilor sociale de stat a deținătorilor de patente.

Comisia națională de sănătate publică a declarat starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe perioada 16 mai - 30 iunie 2020. 

Opinia ta contează. Comentează!