Sprijinul UE, pentru cereri argumentate
Social 7 aprilie 2020, 20:14 | 829

Cele 140 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană țărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv Republicii Moldova, pentru combaterea coronavirusului, nu vor fi distribuite în mod egal sau conform numărului populației. Vor avea prioritate statele care au nevoie să-și echipeze de urgență personalul medical și spitalele și care vor veni cu cele mai argumentate solicitări de finanțare. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii ”Ora expertizei” de către Siegfried Mureșan, șeful Delegației Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE – Republica Moldova.

Siegfried Mureșan a îndemnat autoritățile de la Chișinău ”să nu se joace cu viața cetățenilor” și să transmită către Comisia Europeană date reale privind epidemia de coronavirus în Republica Moldova.

Cât despre testele din China, de unde vrea să cumpere și Republica Moldova, Siegfried Mureșan a spus că...

Mureșan susține că, în astfel de cazuri, omul nu primește tratament, deoarece se crede că e sănătos și, în afară de aceasta, iese pe stradă și există riscul să îmbolnăvească și alte persoane. Precizăm că despre faptul că Republica Moldova va cumpăra 100 de mii de teste pentru COVID-19, din China, a anunțat președintele Igor Dodon pe 30 martie. El spunea atunci că - cităm - ”din toate testele, pe care le-am primit până acum, cele din China sunt cele mai eficiente și rapide”. Pe de altă parte, Guvernul Spaniei, care a cumpărat 340 de mii de teste rapide de la un producător privat din China, ”Bioeasy”, a oprit folosirea lor pentru că ar fi ineficiente. Măsuri similare au fost luate și de Germania, Olanda și Turcia. Ambasada Chinei la Madrid a comunicat ulterior că ”Bioeasy” nu ar avea licență aprobată de Beijing. L-am întrebat pe consilierul în comunicare al premierului Ion Chicu, Vitalie Dragancea, care este compania producătoare a testelor din China, pe care le-a comandat Republica Moldova, și care este costul lotului, dar am fost direcționați către Ministerul Sănătății. Aceeași întrebare i-am pus-o și purtătoarei de cuvânt a ministerului, Cristina Stratulat, iar răspunsul a fost că ”testele din China urmează să ajungă pe 15-16 aprilie”, fără a ne spune cine anume este producătorul. Nu au existat nici comentarii la alte afirmații ale lui Siegfried Mureșan, pe care le-am solicitat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie