Donald Trump a declarat că nu va participa la ceremonia de învestitură a lui Biden
Externe 19 ianuarie 2021, 19:55 | 797

Centrul Washingtonului este o fortăreaţă armată, înconjurat de garduri cu sârmă ghimpată şi păzit de 25.000 de militari ai Gărzii Naţionale înainte de învestirea de miercuri a lui Joe Biden. Donald Trump a declarat că nu va participa la ceremonia de învestitură a lui Biden, care va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Serviciul Secret a preluat conducerea planurilor de securitate şi va beneficia de sprijinul a circa 15.000 militari din Garda Naţională, în plus faţă de miile de poliţişti.

WILLIAM J. WALKER general major: "Nu avem nicio grijă fiindcă ne-am organizat stratificat. FBI analizează totul iar Serviciul Secret oferă acreditări și avem alte agenții care ajută cu cercetările pe teren. Suntem sigur și știm cine se află în această zonă, în susținerea noastră."

Deşi Joe Biden a insistat să depună jurământul în spaţiu deschis, aşa cum o cere tradiţia, numărul participanţilor va fi redus. Toate statele americane îşi vor întări securitatea, după un avertisment din partea FBI adresat autorităţilor locale de a se pregăti pentru proteste armate în faţa parlamentelor din fiecare stat american.

În circumstanţe obişnuite, Washington D.C. ar deveni gazda a sute de mii de participanţi la ceremonia de învestitură. Oamenii ar umple străzile oraşului, ar vizita National Mall şi ar rezerva toate camerele de hotel din oraş. Dar în acest an, amploarea sărbătorii va fi "extrem de limitată", a anunţat echipa de tranziţie a lui Biden, cerându-le totodată americanilor să evite să călătorească spre capitala federală, apel care a tot fost repetat de autorităţile din Washington după asaltul asupra Congresului.

Chiar şi aşa, Biden şi Harris vor depune jurământul pe treptele Capitoliului, în faţa imensei esplanade - Mall - din centrul capitalei federale (o tradiţie care a început în 1981 cu preşedintele Ronald Reagan), însă tribunele ridicate de-a lungul Pennsylvania Avenue, care face legătura între sediul puterii legislative şi cel al puterii executive, vor fi demontate. Şi anul acesta va avea loc ceremonia de "trecere în revistă" - parte tradiţională a transferului paşnic al puterii, unde noul comandant şef inspectează trupele -, însă în locul obişnuitei parade de pe Pennsylvania Avenue către Casa Albă, organizatorii au anunţat că vor organiza o "paradă virtuală". Biden, Harris şi partenerii lor de viaţă vor fi apoi escortaţi la Casa Albă de membri ai armatei, cu o fanfară militară. În ultimii ani, preşedinţii care urmau să-şi înceapă mandatul au inclus unii dintre cei mai iubiţi artişti din ţară în programul ceremoniei de învestitură. În pofida pandemiei, nici anul 2021 nu face excepţie. Lady Gaga va cânta imnul naţional, iar la spectacol vor mai participa Jennifer Lopez, Jon Bon Jovi, Demi Lovato şi Justin Timberlake.

Învestitura este ceremonia oficială care marchează începutul unei noi preşedinţii şi are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurământul de instalare în funcţie: "Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite''. Odată ce va rosti aceste cuvinte, Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, iar ceremonia de învestitură oficială se va fi încheiat.

Opinia ta contează. Comentează!